Iñaki Urdangarin demana l'absolució al Tribunal Suprem i assegura que no tenia coneixements legals

«No es pot demandar l'om per no donar peres», ha al·legat

La infanta Cristina e Iñaki Urdangarín a la entrada de los juzgados
La infanta Cristina i Iñaki Urdangarin a l'entrada dels jutjats | Cedida

El Cas Nóos es va convertir no fa molt en el cas per corrupció i fraus econòmics més mediàtic dels últims temps, ja que les trames semblaven arribar fins a la mateixa Casa Reial, que abans semblava impecable. No obstant això, al final del judici, si bé es va absoldre a la infanta Cristina del càrrec de col·laboradora necessària, es va determinar que el seu marit, Iñaki Urdangarin sí era responsable de diversos delictes.

Ara, segons informa ‘El Mundo’, el marit de la infanta, després d'acudir fa tres mesos davant de l'Alt Tribunal i defensar que no tenia coneixements legals, ha sol·licitat un nou recurs d'absolució en el Tribunal Suprem defensant que mai va estar al càrrec «ni de temes comptables ni financers ni fiscals». L'argument que ha plantejat, a més, resulta molt cridaner pel seu peculiar plantejament: «no es pot demandar a l'om per no donar peres», resava en part del seu escrit.

Urdangarin impugna així els recursos que té interposats tant per la Fiscalia del Suprem com per l'Advocacia de l'Estat. En la sentència dictada per l'Audiència de Palma, Iñaki va ser condemnat per càrrecs de malversació de cabals públics, tràfic d'influències, frau a l'Administració, prevaricació i dos delictes fiscals que llançaven una sentència de sis anys i tres mesos de presó. La Fiscalia del Suprem, per la seva banda, va sol·licitar que la pena ascendeixi fins als 10 anys, cosa que encara segueix en l'aire fins que l'Alt Tribunal dicti promptament la seva sentència definitiva.Per la seva banda, la seva defensa argumenta que el que va ser president de l'Institut sense ànim de lucre Nóos «no ha aportat document al procés ni durant la fase d'instrucció ni en cap altra perquè no tenia ni té cap document. Era un mediador sense coneixements en Dret Administratiu». Insisteix, a més, que va aconseguir la seva posició valent-se de «contactes esportius i institucionals». Urdangarin assevera que ell no era coneixedor dels aspectes administratius i econòmics, al contrari que Diego Torres, exsoci i exvicepresident de l'Institut Nóos, a qui assenyala com el responsable de les acusacions que pesen sobre tots dos.

Intenta desvincular-se dels assumptes comptables de l'Institut Nóos

El marit de la infanta insisteix que en organitzar els Illes Balears Fórum tan sols pretenia «millorar la desestacionalització del turisme exclusivament de platja». Emfatitza, a més, que el desviament de fons als seus comptes personals amb saldos superiors al milió d'euros procedents de fons públics va tenir la «participació de personalitats del món de l'esport, del turisme i de l'empresa. Els diners percebuts per l'organització de tots dos fòrums, 2005 i 2006, va anar legalment obtingut i aplicat, malgrat les proves presentades pel Ministeri Fiscal».


Per reforçar els seus arguments, comenta també que, d'una banda, estava justificada la seva assignació al projecte sense cap licitació, ja que considera que solament ell estava capacitat per organitzar aquestes conferències. « El ‘know how’ no és públic i segueix pertanyent en exclusiva a l'entitat patrocinada (l'Institut Nóos). No consta que ningú hagi organitzat certàmens o congressos amb el mateix o semblant objecte i similar assistència», ha argumentat.

Iñaki Urdangarin a las puertas del juzgado.
Iñaki Urdangarin a les portes del jutjat | 'Vanitatis'

 

Al final dels seus al·legats i com recull el citat mitjà, Urdangarin considera que existeix una contradicció i, per tant, un error en els plantejaments jurídics en imputar-li càrrecs pels fòrums que va celebrar a les Balears i no pels quals va organitzar a València, sent tots dos gairebé iguals. «El fiscal rebutja mantenir l'acusació pels delictes indicats en el cas dels tres fòrums de València per mancar de pràctica i si els manté i fins i tot demana el seu agreujament pels dos fòrums de Balears», va explicar.
 

Finalment, tracta de desbaratar l'acusació que li imputa dos delictes fiscals argumentant que aquests realment no existeixen. «L'Agència Tributària en els seus diferents informes ha anat creant diverses teories, càlculs, escenaris tributaris, amb la finalitat de poder atribuir delicte fiscal» i de forma contundent conclou: «en seu penal, l'acusació ha de ser sempre clara i precisa».


Comentaris

envia el comentari