Incògnita a C's i PP: hi haurà llista única a les eleccions catalanes?

La decisió es prendrà des de Madrid, en funció de l'estratègia que vulguin seguir els aparells dels partits

Inés Arrimadas i Pablo Casado conversen amb José María Espejo Saavedra el gener de 2020.
Inés Arrimadas, presidenta de C's, amb el seu homòleg del PP, Pablo Casado. | Europa Press

L'aire preelectoral a Catalunya comença a carregar-se i, de manera més o menys discreta, els partits preparen les seves candidatures per a uns comicis que tothom dona per fet que se celebraran aquesta tardor. Una de les incògnites que va quedar congelada abans de la irrupció de la pandèmia i que aviat s'haurà de reprendre i resoldre és una possible coalició electoral entre C's i el PP. Ara, els taronges reclamen, fins i tot, que s'hi sumi el PSC.

El PSC ho descarta i el PP dependrà de Casado

Ciutadans, com a primera força al Parlament de Catalunya i davant d'unes enquestes que pronostiquen una important caiguda per ala formació que, 'a priori', ha d'encapçalar Lorena Roldán, insisteix ara amb una llista única constitucionalista que sembla no tenir gaires suports a l'altra banda. Si C's volia intentar sumar-hi el PSC, el seu primer secretari, Miquel Iceta, ho descartava del tot a TV3 el passat diumenge. Els socialistes catalans es veuen com una força a l'alça, amb opcions fins i tot de disputar els comicis a l'independentisme o, almenys, d'erigir-se clarament com l'alternativa.

El PP català, en canvi, ha experimentat un viratge en la seva postura. Si mesos enrere era partidari de l'entesa, ara el seu líder, Alejandro Fernández, llença pilotes fora sobre el possible acord de llista unitària amb C's. Fernández apunta al fracàs de la coalició a Euskadi, que va obtenir menys diputats que el PP sol el 2016; i a l'estratègia de C's a Madrid, on s'està posicionant com a soci puntual del govern del PSOE i Unides Podem. El teló de fons, però, és que les enquestes comencen a somriure al PP català després d'anys de travessia pel desert. Les darreres els situen fins i tot per sobre de la desena de diputats i a les seves files no descarten el 'sorpasso' a uns taronges que s'enfonsarien al Parlament.

Tot dependrà, però, de Madrid i, en concret, de Pablo Casado. Si el president popular continua amb l'estratègia d'absorció d'un C's en hores baixes, podria forçar la coalició a Catalunya i Fernández l'hauria d'acceptar, encara que fos a contracor. Un darrer factor podria forçar la coalició: Vox. Si el partit que liderarà Ignacio Garriga segueix creixent a les enquestes, PP i C's podrien aliar-se per erigir-se en una forta alternativa que atraiés el votant espanyolista. Tot està obert.


Comentaris

envia el comentari