El vicepresident Pere Aragonès i la consellera de Presidència, Meritxell Budó, anunciant noves restriccions

La incògnita que manté el Govern sobre la visita de Sánchez i Felip VI a Catalunya

L'executiu català encara no ha pres cap decisió al respecte

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha assegurat aquest dimarts que l'executiu català encara no ha decidit si assistirà a la visita que aquest divendres faran el rei Felip VI i el president del Govern central, Pedro Sánchez, a la planta de Seat de Martorell. En una roda de premsa telemàtica després del Consell Executiu, ha explicat que encara no s'ha pres «cap decisió» i que aquests dies decidiran si participar o no en aquesta visita. Budó ha destacat que, més enllà d'aquest acte, el Govern està en contacte permanent amb la companyia i ja ha visitat diverses vegades la planta de Seat i altres empreses de Catalunya, i que treballa per garantir que puguin accedir als fons europeus.

Budó adverteix que la querella de la Mesa i el recurs de la Fiscalia contra el tercer grau són un «avís a navegants»

En un altre ordre de coses, Meritxell Budó, ha advertit que la querella de la Fiscalia contra part de la Mesa del Parlament, i el recurs del propi ministeri públic al Suprem contra el tercer grau dels presos i preses són un «avís a navegants». «Res és casual», ha alertat durant la roda de premsa telemàtica d'aquest dimarts a Palau, posterior al Consell Executiu. Budó ha constatat que les decisions de la Fiscalia arriben en un «moment clau» per l'inici de la legislatura, i que tampoc no és «casualitat» que el recurs contra el tercer grau arribi el dia abans de l'inici del judici als síndics de l'1-O. La consellera ha deixat en mans del proper Govern les condicions per tornar a reunir la taula de diàleg amb l'Estat.

Budó ha afegit que el recurs de la Fiscalia al Suprem contra el tercer grau dels presos de Lledoners és «una mostra més de la revenja de l'Estat» contra els consellers que van fer possible l'1-O. A més, ha afegit que Espanya també «castiga» els síndics del referèndum, el dia abans de l'inici del seu judici, al TSJC. Preguntada per si creu que aquestes actuacions del ministeri púbic poden dificultar el diàleg amb Madrid, Budó ha manifestat que el govern espanyol parla de diàleg alhora que «exerceix la repressió». A més, ha recordat la frase del president espanyol, Pedro Sánchez, que va subratllar que la Fiscalia «depèn» de la Moncloa.

La consellera de la Presidència en funcions ha deixat en mans del proper Govern «si cal o no reprendre» la taula de diàleg amb l'Estat per resoldre el conflicte polític. Budó s'ha limitat a asseverar que la voluntat de la Generalitat ha estat resoldre «sempre» la situació des del diàleg i la política.