Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Junqueras

L'independentisme mantindria la majoria absoluta, segons l'última enquesta del GESOP

Segons les dades de l'últim sondeig, ERC guanyaria amb claredat les eleccions i JxCat esdevindria la tercera força de l'hemicicle

Junqueras
ERC guanyaria les eleccions generals i l'independentisme mantindria la majoria absoluta | CatalunyaDiari.cat

Esquerra Republicana de Catalunya guanyaria les eleccions generals si es produïssin avui. Almenys, això és el que ha fet patent l'última enquesta duta a terme pel Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública —GESOP—, un estudi que també ha posat de manifest que el panorama electoral no variaria massa en relació als últims comicis celebrats, ja que l'independentisme seguiria aglutinant un 47% del total dels vots.

En aquest sentit, JxCat es configuraria com la tercera força política, però només podrien aconseguir una majoria absoluta independentista amb el suport de la CUP, formació que obtindria entre vuit i nou diputats.

  • Relacionat:  Iceta parla sobre el diàleg: «A Espanya hi ha massa covards».

ERC i JxCAT necessitarien el suport de la CUP per governar

ERC seria el partit guanyador d'unes hipotètiques eleccions, si aquestes tinguessin lloc en el moment actual. Així les coses, els republicans aconseguirien obtenir entre 39 i 40 escons dels 135 totals del Parlament, amb una estimació de vot que creix fins al 25,5%, segons recull l'últim estudi del Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública, el qual s'ha dut a terme a partir de 1.468 enquestes. Uns resultats que coincideixen amb els de l'última enquesta duta a terme pel CEO el passat novembre.

ERC i CUP
ERC i JxCat haurien de comptar amb el suport de la CUP | CatalunyaDiari.cat

 

La formació liderada per Oriol Junqueras, doncs, encapçalaria la llista de partits independentistes, seguits de ben a prop per JxCat, que s'estima que aconseguirien uns 23-24 diputats. Aquesta xifra ha augmentat lleugerament des que es produís l'últim sondeig, el qual augurava un resultat de 22-23 escons, però cal recordar que  en les últimes eleccions generals la formació liderada per Carles Puigdemont va obtenir la victòria en el pols contra ERC, quan va aconseguir un total de 34 diputats.

Amb tot, l'independentisme gaudiria d'una majoria absoluta que se sustentaria entre els 70 i 73 escons, a condició que comptessin amb el suport de la CUP —la qual s'estima que conclogués els comicis traient vuit o nou diputats—, un fet imprescindible si pretenen aglutinar un 47% de la totalitat dels vots.

  • Et pot interessar:  Junqueras assegura que el que es jutjarà per l'1-O serà «la mateixa democràcia».

PP i VOX fracassarien en unes hipotètiques eleccions

D'altra banda, els resultats del bloc unionista tampoc comptarien amb cap variació significativa des de l'últim sondeig. En aquest sentit, Ciutadans es configuraria com la segona força política gràcies als 30 o 31 diputats que obtindria, una xifra menor a la qual es calcula que aconseguiria el partit liderat per Junqueras.

Ciutadans es configuraria com la segona força política | Gtres

 

A més, els socialistes comptarien amb 21 o 22 diputats, donant així l'opció d'establir un govern en coalició, i tornar a repetir un tripartit format per PSC, ERC i els comuns —que veurien com els seus escons augmentarien fins als nou o deu—, si bé en aquesta ocasió l'independentisme no tindria la clau de la governabilitat de Catalunya.

Finalment, i sense patir cap sorpresa, les formacions més conservadores perdrien força. En aquest sentit, els populars veurien la seva força reduïda fins a la meitat, i passarien a tenir només dos diputats en l'hemicicle. No només això, sinó que el partit ultradretà VOX ni tan sols entraria a formar part de la càmera, ja que obtindria un irrisori 2,5% del total dels vots.

 

  • També pots llegir: Els partits independentistes sumarien majoria al 21-D segons la darrera enquesta.