Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Oriol Junqueras, Jordi Cuixart, Jordi Turull i Raül Romeva durant una sortida de la presó, amb mascareta

El govern espanyol anuncia que començarà a tramitar els indults als presos catalans la setmana vinent

La resolució podria trigar entre quatre i sis mesos

Oriol Junqueras, Jordi Cuixart, Jordi Turull i Raül Romeva durant una sortida de la presó, amb mascareta
Justícia assegura que l apròxima setmana començarà a tramitar els indults als presos independentistes. | cedida

El govern espanyol començarà a tramitar l’expedient de l’indult als presos independentistes la setmana que ve, segons ha anunciat aquest dimecres el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, durant la sessió de control al Congrés dels Diputats, responent a una pregunta de la portaveu de JxCat, Laura Borràs.

Campo ha afirmat que ho farà «perquè és el que toca» la setmana que ve. Segons fonts del Ministeri de Justícia un cop tramitats el govern espanyol haurà d’escoltar les parts, el tribunal sentenciador i la Fiscalia. La resolució podria trigar a sortir entre quatre i sis mesos. L’executiu espanyol té sobre la taula la petició que va presentar l’advocat Francesc Jufresa el passat 23 de desembre per l’indult als 12 condemnats pel Tribunal Suprem, així com el que va presentar la UGT per Dolors Bassa, així com el que van demanar els expresidents del Parlament per Carme Forcadell.

La reforma del Codi Penal, sense terminis

L'anunci de la tramitació dels indults dels polítics presos catalans arriba pocs dies després que el govern espanyol anunciés la seva voluntat de reformar el Codi Penal, revisant el delicte de sedició per tal d'adaptar-lo als paràmetres europeus. En aquest sentit, aquesta reforma suposarà una reducció de la pena i, de retruc, una rebaixa de les condemnes dels presos independentistes.

En aquest sentit, el ministre de Justícia també ha defensat al Congrés la reforma del delicte de sedició. Ho ha fet en resposta a la pregunta del diputat del PP Luis Santamaría, que ha afirmat que la resposta a la mà que el PP té estesa «serà una amnistia» als presos, un fet que considera és «una traïció al diàleg» que proposen els populars.

En la seva resposta, Campo ha recordat que el dret penal «és una cosa viva» que ha de trobar el «to just» i «és normal que davant una realitat canviant» es reformi. «Hem de parlar també de l’ordre públic», ha dit, tot recordant que Sánchez ja va dir al debat d’investidura que cal reformar els delictes de rebel·lió i sedició. «En això estem i esperem comptar amb vostès», ha reblat el ministre.