Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Els presos de l'1-O

«Trigaran a arribar»: S'endarrereixen els possibles indults als presos de l'1-O

L'opció que els presos participin a la campanya de les eleccions si s'endarrereixen també es preveu complicada

Els presos de l'1-O
La tramitació dels indults als presos s'alenteix. | ACN

Mesos enrere, s'havia especulat amb la possibilitat que el Consell de Ministres decidís sobre els indults als presos del procés abans de les eleccions autonòmiques del 14 de febrer. Fins i tot, es donava per fet que els polítics empresonats per l'1 d'octubre podrien participar en actes de campanya en el cas que, com semblava, se'ls concedissin els indults. El cert, però, és que això està gairebé descartat fins i tot si les eleccions acaben ajornant-se, com sembla que es decidirà a la reunió de la taula de partits prevista per aquest divendres.

El procediment dels informes alenteix la possible concessió dels indults

Una informació de 'RAC1' apunta que els informes del Tribunal Suprem sobre els indults als presos «trigaran a arribar». La notícia apunta que la sala sentenciadora, que presideix Manuel Marchena, vol comptar amb informes de totes les parts abans d'elaborar i remetre al govern espanyol els seus dictàmens definitius. Cal recordar que l'opinió del Tribunal no és jurídicament vinculant i que, per tant, encara que s'oposés a indultar els presos, l'executiu està legitimat a concedir-los la mesura de gràcia, si així ho considera.

El procediment seguit per la sala de Marchena està alentint de manera clara els 'tempos' i, fins i tot, es dona per descartada una eventual sortida dels condemnats abans de les eleccions —encara que, finalment, se celebrin al maig o juny. Per ara, el Suprem ja compta amb els informes de la Fiscalia, contraris a la concessió de la mesura de gràcia; i els de Vox, com a acusació particular, que es pronuncien en la mateixa línia. Encara manca que arribin, però, els de l'Advocacia de l'Estat, que depèn directament del Ministeri de Justícia: un dels punts interessants del procediment serà veure quin posicionament adopta aquest òrgan.

Quan arribin aquests darrers dictàmens, començarà l'elaboració, per part del Tribunal Suprem, d'aquests informes. Tal com explica 'RAC1', no tot depèn del tribunal, que d'aquesta manera evita posar una data sobre quan tindrà enllestits els informes definitius. Llavors encara quedarà la part política de l'operació: que la qüestió arribi a la taula del Consell de Ministres, que prendrà una decisió definitiva, amb les pressions que rebran en aquelles dates el PSOE i Unides Podem per concedir o no la mesura de gràcia als dirigents independentistes empresonats.

En tràmit des del setembre i a l'espera uns mesos més

La situació, doncs, es troba embarrancada en l'emissió dels informes del Tribunal Suprem, que ha decidit esperar el posicionament de l'Advocacia de l'Estat. Tot plegat situa la resolució dels indults d'aquí a diversos mesos, probablement quan ja s'hagin celebrat les eleccions a Catalunya, siguin en la data que siguin. Va ser a finals de setembre quan el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, va respondre a la portaveu de JxCat a Madrid, Laura Borràs, que amb imminència s'iniciaria la tramitació dels indults als presos. La seva resolució, tot un repte polític per al govern de Pedro Sánchez, encara es farà esperar uns mesos més.