Surten a la llum els suposats 'infiltrats' de la policia en els aldarulls a Catalunya

Tsunami Democràtic insisteix en que les seves convocatòries tracten d’exercir la «desobediència civil pacífica»

BCN
Imatges dels aldarulls a Barcelona | Catalunya Diari

Tsunami Democràtic és una organització que organitza els moviments dels manifestants als carrers de Catalunya. La motivació és la repulsa contra la sentència que s’ha oficialitzat sobre els presos catalans pels fets de l’1-O. Tot i això, Tsunami Democràtic insisteix en què les seves convocatòries tracten d’exercir la «desobediència civil pacífica», com es pot llegir al comunicat que van publicar.

El mitjà ‘Público’, ha publicat que, tot i plantejar una mobilització i desobediència pacífica, els aldarulls s’han multiplicat des que van fer el comunicat, aquest passat dimecres a les 13.30 hores. S’han llençat còctels molotov contra elements urbans, com contenidors, s’han provocat incendis de vehicles propers a aquests focs i s’han tallat les principals carreteres i carrers de la ciutat de Barcelona. A més, no podem oblidar que s’han atacat a agents antiavalots amb objectes contundents i amb àcid.

Infiltrats

S’han començat a difondre per les xarxes socials vídeos i missatges de persones que asseguren haver vist a persones encaputxades reben diners després de protagonitzar escenes violentes.

Segons ’Público’, la gran majoria de les denúncies per aquests tipus de comportaments són inverificables, però aquest passat dimarts es va enregistrar un fet una mica sospitós. Una persona que es trobava entre la multitud de manifestants, va captar com encaputxats van incitar a la violència, i no els propis manifestants, que es trobaven fent una assentada pacífica.

Durant els fets de dimarts, al carrer Pau Claris de Barcelona, un encaputxat es va abalançar contra les tanques, que separaven els manifestants dels mossos, i va aconseguir derivar-les. Sergi Camara, que va ser la persona que va enregistrar el moment, ha explicat a ‘Público’ que: «Em va sorprendre que aquell encaputxat hagués estat capaç de derivar el conjunt de tanques, ja que estaven encadenades. Però encara em va sorprendre més escoltar a continuació a dos encaputxats més, que duien dessuadores grises, que van dir: ‘Ja està, ja hem tirat la tanca i ara hi haurà enrenou’».

«Immediatament, vaig agafar el mòbil i em vaig posar a enregistrar, només per obtenir l’àudio del qual estaven parlant al meu costat, fingint que feia fotos amb la càmera», explica Camara.

El que va enregistrar Camara va ser: «Ara ja podem parlar en castellà, ja no hi ha problema», diu un dels nois. «I destapar-se, jo em destapo», diu l’altre.

Va poder enregistrar, fins i tot, unes paraules que dedicaven a analitzar l’armament que duien els mossos: «Mira, mira aquell. Una cosa...agafa’t l’arma. Ja, ja, i la de...això...la de boles».

Antiavalots protegint els encaputxats

En pic cau la tanca, un altre grup de mossos arriben a Pau Claris i es col·loquen on estaven col·locades les tanques separadores. Camara i altres membres de premsa que es trobaven a la zona van ser aturats pels mossos, que els van deixar estar-se darrere seu al veure que estaven treballant en els mitjans de comunicació. El que li va resultar estrany a Camara va ser que, els encaputxats que es van col·locar darrere dels mossos, no van ser ni qüestionats ni interrogats mínimament pels mossos. Per la qual cosa, es pensa que els agents coneixien els encaputxats.

Un altre moment de tensió es va viure poc després, quan van arribar els reforços dels cossos policials a la zona en qüestió. Un dels policies nacionals que van arribar com a ajut, va acabar disparant una bola de goma contra els manifestants, que segons Camara no exercien violència de cap manera.

Una altra descàrrega de boles de goma es va donar per part dels cossos de seguretat i, la situació era tan poc lògica que un periodista va escridassar un policia al crit de «subnormal», ja que entenia que les càrregues eres desproporcionades, per la violència inexistent per part dels manifestants.

Camara veia que, poc després de la descàrrega de pilotes de goma, un cartó cremava enmig del carrer. Sergi no havia vist cap manifestant empentant contenidors per fer-los cremar i va repassar el contingut de les fotografies preses moments abans.

El que va veure va ser un grup de policies empenyent un contenidor a la zona en la qual es veia l’incendi. Ningú dubta sobre les situacions tenses de violència que s’estan vivint aquest dies als carrers de Barcelona, però també es demostra que a vegades s’ha volgut provocar comportaments violents per part dels manifestants, que aquests últims no buscaven de cap de les maneres.

També pots llegir...


Comentaris

envia el comentari