Pedro Sànchez

Un informe de la Guàrdia Civil manipulat inculpa el govern per la manifestació del 8-M

L'informe pretén culpar el govern de permetre la marxa sabent els riscos del coronavirus

La polèmica entre la Guàrdia Civil i el govern espanyol segueix de màxima actualitat després que el ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, cessés el cap de la Comandància del cos policial a Madrid, el coronel Diego Pérez de los Cobos, per «pèrdua de confiança». 

Aquest cessament ha provocat un autèntic cisma entre la Benemèrita i el govern de Pedro Sánchez, agreujat per la posterior dimissió del número 2 del cos policial, Laurentino Ceña. El govern de Pedro Sánchez es troba ara en un dels seus pitjors moments.

Segons informacions publicades a 'ElDiario.es', sembla que la pèrdua de confiança del ministeri d'Interior va arribar per un informe encarregat per la jutgessa Carmen Rodríguez-Medel, que investiga el govern de Pedro Sánchez després que una denúncia particular acusés les autoritats de permetre les manifestacions feministes del 8 de març. Tot això, sabent l'elevat risc de contagi del coronavirus que ja havia arribat a Espanya. 

Aquest informe, que finalment va desembocar en la imputació del delegat del govern a Madrid, José Manuel Franco, està ple d'errors, notícies falses que ja es van desmentir en el seu moment i fins i tot de manipulacions per part de la Guàrdia Civil, segons ha publicat el citat mitjà. 

L'informe realitzat i enviat a la jutgessa assenyala que el govern va permetre les manifestacions el dia 8 però que en va prohibir altres dies abans. Concretament, una convocatòria de la CGT per al 10 de març es va cancel·lar el dia 6, dos dies abans de les marxes per la dona. 

L'acta de declaració d'un testimoni diu el contrari que les conclusions de l'informe

Segons la Guàrdia Civil, aquesta convocatòria es va cancel·lar «donada la situació i riscos de contagi a causa del coronavirus», amb una cita atribuïda al convocant de la manifestació de CGT, tot i que l'acta de la declaració del testimoni diu precisament el contrari.

«Es va suspendre per considerar millor una altra data més propera al judici que s'havia de celebrar per un acomiadament a finals de març». El sindicat havia convocat una concentració per protestar contra l'acomiadament d'una companya en una entitat bancària, però van decidir postposar la manifestació perquè la data del judici era el 30 de març i volien que coincidissin en el temps. 

De fet, l'acta de la declaració, a la qual 'ElDiario.es' ha pogut accedir, no té res a veure amb el que finalment diu l'informe de la Guàrdia Civil, segons el citat mitjà. El testimoni va dir que la suspensió de la seva convocatòria no va tenir res a veure amb l'evolució de la Covid-19, però en canvi l'informe afegeix que la concentració es va cancel·lar «per problemes sanitaris». A més, la CGT va enviar un correu electrònic al govern informant de la desconvocatòria, i de nou, sense rastre del virus com a causa. 

El convocant de la manifestació de CGT confirma també, segons l'acta, que en cap moment va rebre instruccions per part del govern de ser ells mateixos qui desconvoquessin la marxa.

L'informe de la Guàrdia Civil pretén així provar que el govern va desconvocar algunes concentracions pel perill del coronavirus però va permetre la concentració del 8-M per interessos polítics, i acusa l'executiu de fer-ho sense deixar rastre. De fet, ha aconseguit que la jutgessa citi a declarar el delegat del govern a Madrid.

Els casos de coronavirus a Madrid no van disparar-se fins el 9 de març

Però no va ser fins al 10 de març quan les manifestacions convocades en dies posteriors van començar a argumentar motius sanitaris per suspendre les convocatòries, i un dia abans, el 9 de març, la Comunitat de Madrid va començar a informar d'un augment considerable dels casos.

El dia 8 de març, segons dades del govern madrileny, es va informar de 28 contagis nous, mentre que el dia 9  van augmentar un 835% fins als 234. Per tant, el dia 8 de març, dia de celebració de la concentració feminista, es desconeixia la gravetat del brot que estava començant a Madrid. 

Tenint en compte que el període d'incubació del virus, d'entre 3 i 5 dies habitualment però que pot arribar als 14 en els casos més lleus o asimptomàtics, no es pot lligar l'explosió de casos del dia 9 de març amb les marxes del dia 8.