Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president de la Generalitat, Quim Torra, sent entrevistat per la televisió CNBC el 29 de juliol del 2020.

La inhabilitació de Torra i les eleccions deixarien el Govern en funcions durant mesos

El Govern quedarà en funcions tan bon punt sigui inhabilitat Torra

El president de la Generalitat, Quim Torra, sent entrevistat per la televisió CNBC el 29 de juliol del 2020.
El president de la Generalitat, Quim Torra, en una imatge d'arxiu. | Catalunya Diari

El Govern de Catalunya podria quedar en funcions durant mesos des del moment en què el Tribunal Suprem confirmi, tal com tothom dona per fet, la inhabilitació del president Torra. La sentència ferma contra el president català, que podria arribar durant el proper mes d'octubre després de la vista que s'ha de celebrar al Tribunal Suprem el pròxim 17 de setembre, farà que Torra quedi automàticament cessat com a president de la Generalitat.

Govern en funcions durant mesos?

Amb el seu cessament, tal com estableix l'Estatut d'Autonomia de Catalunya i explica aquest dimarts, 8 de setembre, 'El Confidencial', també cau el Govern, que queda, això sí, en funcions fins que se'n nomeni un altre —prèvia elecció d'un nou president. Però els governs en funcions tenen les seves atribucions limitades i una d'elles és l'impediment de presentar pressupostos per a l'exercici 2021. D'aquesta manera, es preveu que l'executiu català es mantingui en funcions fins als comicis, que sembla que Torra i Puigdemont aposten per allargar fins a l'hivern de 2021, malgrat la insistència d'ERC i la CUP per arribar a un acord sobre la data electoral.

Després dels comicis —que sembla que se celebraran més d'un any més tard que Torra els anunciés, el 29 de gener de 2020—, i fins a l'elecció d'un nou president, el govern romandria amb funcions limitades. En les darreres investidures —tant la de Puigdemont com la de Torra— les negociacions s'han allargat durant mesos, de manera que, si les eleccions fossin al febrer, no es pot descartar que s'arribés a finals de primavera encara sense president electe i el govern Torra —sense Torra— en funcions.

Comptat i debatut, es podria arribar als vuit mesos de govern amb atribucions limitades, sense pressupostos per a l'any 2021 i amb el marge de maniobra 'retallat' per actuat contra possibles rebrots de la pandèmia que podrien produir-se a partir dels mesos de més fred —i, per tant, de més possibilitats de contagi—, és a dir, de desembre a març. Un govern en funcions, doncs, que deixaria la Generalitat en clara situació de bloqueig.