Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carles Puigdemont en primer pla, amb les ulleres posades i el micròfon davant

Dia clau per Puigdemont: Comença el debat del suplicatori al Parlament Europeu

Es preveu que el procés pugui durar un mínim de quatre mesos

Carles Puigdemont en primer pla, amb les ulleres posades i el micròfon davant
La concessió del suplicatori per suspendre la immunitat de Carles Puigdemont es començarà a debatre aquest dilluns. | cedida

Aquest dilluns, 16 de novembre, arrenca al Parlament Europeu el procés de debat sobre el suplicatori per aixecar la immunitat de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí com a diputats al Parlament Europeu. Aquest és el resultat de la petició de suplicatori formulada pel jutge instructor de la causa del procés, Pablo Llarena, al Parlament Europeu: l'obertura d'un procediment de debat sobre si s'ha de concedir el suplicatori que, en cas afirmatiu, significaria que s'aixeca la immmunitat parlamentària de Puigdemont, Comín i Ponsatí, però cal subratllar que seguirien sent eurodiputats perquè l'acceptació del suplicatori no implicaria la seva inhabilitació.

Un procés que s'inicia aquest dilluns i es pot allargar quatre mesos

El procés de tramitació del suplicatori hauria d'haver començat en el primer trimestre de 2020, però l'esclat de la pandèmia ho ha endarrerit tot, més encara quan es tracta d'un procés confidencial que, fins fa dues setmanes no es va autoritzar per començar a celebrar-se de manera telemàtica. Finalment, serà així: el Comitè d'Afers Legals de l'Europarlament, presidit per l'eurodiputat de CiutadansAdrián Vázquez, es reunirà aquest dilluns per posar fil a l'agulla a la qüestió i s'espera que posi data a la compareixença de Puigdemont, Comín i Ponsatí a la comissió, per exercir la seva defensa.

Les setmanes de debat, sempre confidencial, acabaran amb una votació de la comissió, prèvia sempre a la darrera paraula sobre el suplicatori, que la tindrà el ple. Una votació, doncs, del ple del Parlament Europeu, serà la que decidirà finalment si s'aixeca la immunitat a Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, en un procés que s'espera que s'allargui un mínim de quatre mesos —per tant, podria culminar-se entre mitjan mes de març i principis d'abril.

«Molt tranquils» per l'inici del suplicatori a l'Eurocambra

L'advocat Gonzalo Boye ha assegurat que els eurodiputats de Junts Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí estan «molt tranquils» per l'inici del suplicatori a l'Eurocambra aquest dilluns. En una entrevista a 'El Matí de Catalunya Ràdio', Boye ha dit que el procediment pot trigar «mesos» fins que el Parlament Europeu decideixi aixecar o no la immunitat dels tres independentistes. Si finalment perden la protecció parlamentària, la justícia belga podrà reactivar les euroordres. La «persecució política» i la manca de competència del Tribunal Suprem són els arguments que defensaran en el procés de suplicatori.