Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president Pedro Sánchez amb camisa al seu despatx de la Moncloa amb les banderes espanyola i europea

Sánchez mou fitxa: El govern espanyol ja ha iniciat la tramitació dels indults

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ja ho va anunciar fa uns dies al Congrés dels Diputats

El president Pedro Sánchez amb camisa al seu despatx de la Moncloa amb les banderes espanyola i europea
El govern espanyol ha iniciat aquest dilluns la tramitació dels indults als presos. | Cedida

Mentre a Catalunya, aquest dilluns, 28 de setembre, tots els focus estaven posats en la inhabilitació de Quim Torra, a Madrid el govern espanyol iniciava amb discreció un dels processos més importants dels darrers temps en clau catalana. L'executiu de Pedro Sánchez donava el tret de sortida a la tramitació dels indults als presos independentistes, tal com ja va anunciar el passat dimecres, en seu parlamentària, el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo.

El govern espanyol comença a tramitar els indults

Si Campo va dir que aquesta setmana començarien els tràmits, el cert és que el govern espanyol ha complert els 'tempos' i, tan sols començar-la, s'hi ha posat. Segons avança 'El País', el Ministeri de Justícia demanava dilluns al Tribunal Suprem informes sobre els nou condemnats: aquest és el primer pas necessari per iniciar la tramitació dels indults.

Així doncs, el tribunal presidit per Manuel Marchena haurà de redactar un informe individual per a cadascun dels líders socials i polítics del procés empresonats, on constarà la part de la condemna que ja han complert, la seva conducta després de l'aplicació de la pena i si hi ha indicis de penediment respecte els delictes comesos. Un cop enllestits els informes, seran remesos al Ministeri de Justícia: cal remarcar, però, que el posicionament del Suprem no és vinculant en la decisió, que pertany exclusivament al govern central. Ara bé, és cert que el Consell de Ministres sol obeir el que diuen els jutges, en aquest sentit.

Entre sis i deu mesos de tràmit

El govern espanyol, doncs, ja ha fet el primer pas per atendre les peticions d'indult per als presos —presentades per l'advocat Francesc Jufresa—, i que podrien acabar, en el millor dels casos, en l'atorgament de la mesura de gràcia per als empresonats. Ara, però, tan sols s'ha obert la tramitació d'aquests indults, un acte al qual l'executiu està obligat. El procés s'allargarà entre sis i deu mesos i per tant, la decisió sobre si se'ls concedeix o no el perdó de la pena arribarà entre finals de març i la primera meitat de l'estiu de 2021.