Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

El suplicatori contra Ponsatí inicia els tràmits al Parlament Europeu

L'eurodiputada de JxCat participa aquesta setmana en el seu primer ple a Estrasburg

La consellera d'Ensenyament, Clara Ponsatí.
L'ex consellera d'Ensenyament, Clara Ponsatí, en una imatge d'arxiu. | CatalunyaDiari.cat

El Parlament Europeu ha anunciat oficialment l'arribada del suplicatori del Tribunal Suprem per suspendre la immunitat de l'eurodiputada de JxCat Clara Ponsatí. Segons ha afirmat al ple la vicepresidenta de la cambra, Nicole Beer, la institució començarà a tramitar la sol·licitud, que ara ha de passar, com ja es va fer en el cas de la de Carles Puigdemont i Toni Comín, pel comitè d'Afers Jurídics.

El procés acabarà amb una votació al plenari

Aquest comitè haurà de triar un ponent per fer l'informe sobre si s'aixeca o no la protecció a Ponsatí, un procés que es pot allargar mesos i que acaba amb una votació al plenari. Ponsatí s'ha estrenat aquesta setmana en el seu primer ple com a eurodiputada a Estrasburg. La petició va arribar al Parlament Europeu dilluns a la tarda, poques hores després que l'enviés el president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes.

Entre la documentació presentada pel Tribunal Suprem, s'adjunta la sentència del judici de l'1-O, així com la interlocutòria de processament de Ponsatí i les ordres de detenció contra l'exconsellera. Ponsatí s'enfronta a una euroordre per l'1-O a Escòcia, on resideix. El Tribunal Suprem ha demanat al Regne Unit continuar amb el procés d'extradició perquè considera que després del Brexit  la immunitat com a eurodiputada ja no té abast. Amb tot, l'eurodiputada de JxCat ja ha reconegut que no té «clar» què farà el jutge pel que fa a la immunitat.

Es desconeix qui farà l'informe sobre Ponsatí

En el cas de  Puigdemont i Comín, l'euroordre està suspesa per la justícia belga, a l'espera d'un eventual aixecament de la immunitat. L'informe sobre el seu suplicatori a la cambra ha caigut en mans de l'ultraconservador búlgar  Angel Dzhambazki. Els noms dels responsables d'aquests informes es trien de forma rotatòria entre els membres del comitè d'Afers Jurídics, i per ara es desconeix qui serà el de Ponsatí.

També et pot interessar...