Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Es registren tres agressions sexuals en cinc dies a Barcelona

El ministeri de l'Interior té un pla per substituir 5.000 mossos si desobeeixen la sentència del procés

La idea és que el control de la policia catalana passi a mans dels cossos estatals, en cas que la situació sigui d'extrema gravetat

Mossos d'Esquadra
En cas extrem, es faria una presa militaritzada dels comandaments dels Mossos  | Catalunya Diari

 

D'ençà de la celebració del referèndum de l'1-O, són moltes les crítiques que van rebre els Mossos d'Esquadra pel seu paper durant aquell, a més de mostres de desconfiança sobre la seva fidelitat en cas que hi hagi una sentència condemnatòria pel procés. Tant és així, que el govern espanyol faria dos anys que treballa en un pla per prendre el control de la policia catalana, si aquesta desobeeix en una situació de conflictes greus. 

La secretaria general d'Interior, durant l'etapa de Rajoy, hauria ordenat a la Guàrdia Civil i la Policia Nacional establir un full de ruta per substituir fins a 5.000 mossos, de totes les escales de comandament, si fos necessari. Segons publica 'El Mundo'.  Davant una situació excepcional i basant-se, en la ja esmentada per Sánchez, Llei de Seguretat Nacional, només faria falta un decret presidencial perquè la policia catalana passés a dependre totalment de Madrid.  

Una substitució piramidal i esglaonada

Els cossos estatals haurien plantejat diferents maneres de procedir a aquesta presa de poder dels Mossos d'Esquadra. S'hauria estudiat si era convenient fer una anàlisi sobre tots els comandaments dels Mossos, per saber quins eren «fidels» al compliment de la llei i per tant fer una substitució selectiva. En aquest sentit, s'haurien assenyalat quinze alts comandaments molt identificats amb la causa independentista que haurien de ser «neutralitzats dels seus càrrecs» en cas d'intervenció del govern central. 

Mossos, Policia Nacional i Guàrdia Civil
Guàrdia Civil i Policia Nacional passarien a tenir el control de la seguretat a Catalunya | Catalunya Diari

 

La segona opció, i més valorada dins la Benemèrita, seria agafar el control de manera militar. El procediment seria  substituir tots els comandaments en tres fases, de manera piramidal i esglaonada, sense estudiar el seu perfil, fins a arribar als 5.000 efectius comentats. Un cop cessats el major i els principals comissaris en una primera fase, en les dues següents es faria un canvi gradual en els diferents comandaments intermedis, de dalt cap a baix. 

Finalment, existiria una darrera possibilitat menys invasiva on les forces de seguretat estatals simplement «supervisarien» la feina dels Mossos però sense destituir ningú  del seu càrrec. Dins d'aquesta acció, la Policia Nacional se centraria més en les grans ciutat i la Guàrdia Civil en la resta de municipis.

També et pot interessar...