Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Policia Nacional

Una investigació confirmaria que els aldarulls a Catalunya van ser actuacions organitzades

Els Mossos defensen l'actuació conjunta de les forces de l'estat durant els aldarulls i no entenen per què es parla de «violència policial»

aldarulls sentencia
S'investiga si els aldarulls van ser teledirigits per una organització i si tenen direcció política | Twitter (@punsix)

L'Audiència Nacional manté una investigació oberta contra grups de tall independentista que han protagonitzat els aldarulls de l’última setmana i, segons expliquen fonts de la investigació, estan arribant a la conclusió que els actes de protesta van ser organitzats.  Així, especulen que no van ser actuacions espontànies sinó que van ser teledirigides per una organització i tenen una direcció política tot i que no descarten que s’hagin afegit persones que van aprofitar per reivindicar altres idees,   segons 'La Vanguardia'.

Així doncs, els investigadors posen com a exemple d'aquest últim cas els anarquistes que s’han sumat als aldarulls.  A més, sospiten que als moviments independentistes més radicals s’han afegit persones provinents del moviment okupa a Catalunya.

Antidisturbis durant els aldarulls de Via Laietana el passat divendres
Antidisturbis durant els aldarulls de Via Laietana el passat divendres | EFE

Un dels grups investigats, considerat una organització terrorista

La investigació de l'Audiència Nacional se centra en l'Equip de Resposta Tàctica (ERT) i el Tsunami Democràtic. En aquest cas, el grup ERT és considerat una organització terrorista  perquè, segons fonts del cas, s'hauria convertit en un grup autònom i clandestí disposat a cometre accions violentes amb l'ús d'artefactes. Els membres d'ERT haurien decidit mantenir la seva identitat oculta per evitar ser identificats per les forces de seguretat, segons es desprèn de les intervencions telefòniques dels  nou membres detinguts, set dels quals estan a presó, el passat 23 de setembre.

D'altra banda, l'Audiència Nacional diferència entre ERT i Tsunami Democràtic tot assenyalant que aquest últim és un grup de tall independentista català amb l'objectiu de dur a terme  accions violentes en carrers i infraestructures. Que siguin grups diferenciats però comparteixin uns mateixos ideals fa pensar als investigadors que podrien estar  dirigits per la mateixa persona o grups de persones.

Arran de les protestes i aldarulls de la setmana passada, el jutge García Castellón va ordenar  tancar les aplicacions i la web de Tsunami Democràtic per tal de bloquejar les seves comunicacions i posar fi, segons els investigadors, a aquestes actuacions «pròpies de la kale borroka». Ara per ara, l'objectiu principal és descobrir qui hi ha darrere i qui ho finança.

Policia Nacional
La cúpula dels Mossos aplaudeix el treball fet amb els altres cossos policials| Catalunya Diari
 

Els Mossos aplaudeixen l'actuació conjunta amb la Guàrdia Civil i la Policia Nacional

El comissari cap dels Mossos d'Esquadra, Eduard Sallent, va reunir la cúpula del cos policial català per tractar l'actuació policial durant els aldarulls viscuts la setmana passada a Barcelona i altres capitals catalanes. Tot i que van defensar l'operatiu policial també van assenyalar que era necessari  depurar els casos de mala praxi, sobretot aquells on ha mancat la professionalitat. També van reconèixer el «bon treball» que havien realitzat amb la Policia Nacional i la Guàrdia Civil així com el suport que reben per part del conseller Miquel Buch i els alts càrrecs d'Interior.

No obstant això, volen entendre quin ha estat l'error perquè després de l'episodi d'aldarulls viscut  es parli de «violència policial» i van assenyalar que sentien la «fractura» amb el Govern i part de la societat.

També et pot interessar...