Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Marie Kapretz i Raül Romeva.

Investiguen si la Generalitat va autoritzar unes obres il·legals de la seva delegada a Alemanya

La Fiscalia revisa si es van seguir els procediments adequats en l'ampliació de la seva masia a Cercs, al Berguedà

Marie Kapretz i Raül Romeva.
Marie Kapretz, en una imatge d'arxiu l'any 2016 amb Raül Romeva. | ACN

Nova polèmica que incumbeix de ple el Govern de Catalunya. Segona han avançat el diari 'El Mundo' i l'agència EFE, la Fiscalia investiga si la Generalitat va permetre a la seva delegada a Berlín, Marie Kapretz, la continuïtat d'unes obres presumptament il·legals fetes a una masia de la seva propietat a la localitat de Cercs, a la comarca del Berguedà. En concret, s'investiga quina va ser l'actuació de la conselleria de Territori i Sostenibilitat vers les obres d'ampliació que Kapretz va dur a terme per ampliar la masia de la seva propietat, que està protegida com a bé d'interès local.

S'investiga el canvi de parer de Territori

En concret, s'estudia un canvi de parer des de la conselleria, que el 2014 —quan el conseller era Santi Vila, per Convergència i Unió— va instar Kapretz a derruir l'ampliació de la casa perquè no s'ajustava a la normativa vigent; però que en canvi el 2019 —ja amb JxCat al Govern, en una conselleria liderada per Damià Calvet— se'n va desdir. Kapretz va construir un porxo i una segona planta habitable a l'edifici, que a més d'estar protegit, es troba en sòl no urbanitzable, quan encara era regidora de l'Ajuntament de Cercs i consellera comarcal del Berguedà per ERC.

Així, va ser condemnada a la demolició de l'ampliació, però va aconseguir aturar aquesta condemna fins que fos ferma. El 2019, es va resoldre acceptant un recurs on Kapretz al·legava que, atès que la reforma era anterior a l'any 2006, la suposada infracció ja havia prescrit. Es dona la circumstància que Agustí Serra, el mateix director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme que el 2014 va ordenar la demolició, va autoritzar el 2019, ja com a secretari general d'Hàbitat Urbà i Territori, revertir el mandat que ell mateix havia dictat. Ara, la Fiscalia investiga aquests moviments.

Marie Kapretz, delegada del Govern a Berlín

Després d'exercir com a regidora a Cercs (2007-2015) i de consellera comarcal del Berguedà, el febrer de 2016, Marie Kapretz va ser nomenada pel llavors consellera Raül Romeva delegada de la Generalitat a Alemanya. Després del seu cessament per l'article 155, va ser restituïda per Ernest Maragall el mes de setembre de 2018 i, a dia d'avui, segueix ocupant el càrrec.