Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Isabel Díaz Ayuso en una reunió amb representants d'institucions i col·lectius sanitaris sobre la crisi de la Covid-19 el 19 de maig del 2020

Madrid porta el govern al Suprem per no deixar que passin de fase

El govern d'Ayuso porta la batalla política amb el govern central als tribunals

Isabel Díaz Ayuso en una reunió amb representants d'institucions i col·lectius sanitaris sobre la crisi de la Covid-19 el 19 de maig del 2020
Isabel Díaz Ayuso portarà Sanitat als tribunals per la seva negativa a deixar que Madrid passi de fase | CatalunyaDiari

Isabel Díaz Ayuso, presidenta de la Comunitat de Madrid, ha decidit escalar encara més el conflicte que té obert amb el govern central i interposarà un recurs al Tribunal Suprem per la negativa del ministeri de Sanitat  a deixar que Madrid canviés a la Fase 1 en el procés de desescalada. 

La Comunitat de Madrid continua defensant que la decisió de Sanitat, que va rebutjar la seva petició de passar a Fase 1, «no respon a criteris tècnics aplicats de forma homogènia a tot el territori», i porta endavant les advertències de la presidenta, que ja va anunciar que si el govern no feia públics els informes amb els criteris  i els noms que prenien la decisió, prendria accions legals. 

Segons el govern madrileny, «no hi ha constància» de cap informe que argumenti la primera negativa a Madrid a passar de fase, un fet que suposaria un «greu defecte». Pel que fa a la segona negativa, que tot i això va permetre suavitzar les restriccions de la Fase 0 a la comunitat, l'executiu d'Ayuso informa que l'informe de la Direcció General de Salut Pública del Ministeri de Sanitat és «posterior a la comunicació de la decisió» a la Comunitat. 

D'altra banda, l'executiu creu que «les raons en l'informe per motivar la negació no tenen relació directa amb els indicadors del Pla per a la Transició a una Nova Normalitat» del ministeri. 

Dubtes sobre els criteris de Sanitat

El govern d'Ayuso sempre ha defensat que compleix amb els criteris que Sanitat va demanar a totes les comunitats per permetre el canvi cap a la Fase 1, segons les dades de què disposa la Comunitat, un fet que fa «qüestionar-se la validesa jurídica de la decisió, tant des del punt de vista tècnic com des del punt de vista de respecte al principi d'igualtat».

Segons l'executiu madrileny, la forma de prendre les decisions per part del ministeri de Sanitat «podrien vulnerar diversos principis i normes essencials» de l'ordenament jurídic, un fet que justifica la presentació del recurs davant la sala contenciós-administrativa del Tribunal Suprem.