La JEC no es mulla sobre si Torra pot seguir com a president

L'òrgan electoral dictamina que cal treure-li l'acta de diputat, però no entra en si això li impedeix seguir a la presidència

Quim Torra investit president de la Generalitat de Catalunya
Quim Torra perdria, segons la JEC, la seva acta de diputat, però no l'òrgan no entra en si això li permet seguir sent president. | CatalunyaDiari

La Junta Electoral Central (JEC) ha aclarit aquest dimarts la lletra petita de la seva resolució sobre la destitució de Quim Torra com a diputat al Parlament de Catalunya. El passat divendres, 3 de gener, es coneixia la seva decisió de retirar l'acta de Torra com a membre de la cambra, però es desconeixia si, a criteri de l'òrgan electoral, això també implicava la seva destitució automàtica com a cap de l'executiu català.

Ara, doncs, s'ha conegut l'argumentació completa de la JEC: Torra perd l'acta de diputat, però si això comporta o no la seva destitució com a president de la Generalitat ho haurà de decidir el Parlament de Catalunya. La seva formació, JxCat, ha defensat des del primer moment el parer que ara exposa la JEC, i entén que Torra segueix comptant amb el suport del Parlament —referendat, sense anar més lluny, en el ple extraordinari del passat dissabte, 4 de gener, a la tarda.

La clau de l'embolic: es pot ser president de la Generalitat sense ser diputat?

Anem, però, a la base de l'assumpte: quina és la relació entre ser diputat i ser president del govern català? L'Estatut d'Autonomia de Catalunya estableix que, per ser investit president de la Generalitat, cal ser diputat al Parlament de Catalunya. Encara que sembli una qüestió òbvia, no té perquè ser així: per exemple, per ser president del govern espanyol, es pot proposar algú que no sigui diputat al Congrés ni senador.

Un cop el diputat, en aquest cas Torra, ja és president, és obligatori que continuï sent diputat? Aquest és el quid de la qüestió. L'article 67.2 de l'Estatut, que recull les úniques causes per les quals pot cessar un president de la Generalitat, no inclou la pèrdua de l'acta de diputat com un dels motius. Val a dir, però, que aquest és el primer cop que s'obre el debat a Catalunya: fins ara, tots els presidents de la Generalitat —Pujol, Maragall, Montilla, Mas i Puigdemont— han mantingut l'acta durant tots els seus mandats.

Una inhabilitació ferma sí que és motiu de destitució

L'article 67.2 sí que recull que, quan recau sobre un president de la Generalitat una inhabilitació ferma, cessa del seu càrrec. Torra va ser inhabilitat pel TSJC fa unes setmanes, però la sentència encara no és ferma, atès que ha estat recorreguda pel cap de l'executiu català. Si ho acaba sent —la decisió se sabrà en qüestió de setmanes—, llavors sí, Torra es veurà fora de la presidència del govern de Catalunya.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari