Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carles Puigdemont confia en un canvi d'escenari després de les europees

La JEC deixa vacants els escons de Puigdemont, Comín i Junqueras a l'Eurocambra

L'òrgan ha rebutjat l'acatament de la Constitució a distància de l'expresident de la Generalitat

Carles Puigdemont confia en un canvi d'escenari després de les europees
La JEC ha rebutjat l'acatament de la Constitució a distància per part de Puigdemont | CatalunyaDiari.cat

 

La Junta Electoral Central (JEC) ha rebutjat el document d’acatament a distància de la Constitució que l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i l’exconseller Toni Comín  van presentar a través de l’advocat Gonzalo Boye, i ha declarat vacants els seus dos escons i el del líder d’ERC, Oriol Junqueras, a qui el Tribunal Suprem va impedir sortir de la presó per assistir a l’acte que va tenir lloc dilluns a Madrid.

L’òrgan electoral ha acordat comunicar al Parlament Europeu que els tres eurodiputats electes no han acatat la Constitució Espanyola davant aquest organisme tal com estableix la legislació, i per tant transcorregut cinc dies des de la proclamació és necessari «declarar vacants els escons corresponents» i «suspendre totes les prerrogatives que els podrien correspondre per raó del seu càrrec fins que es produeixi aquest acatament».

La decisió de la Junta Electoral Central deixa sense representació els tres eurodiputats electes. A les eleccions europees la llista encapçalada per Oriol Junqueras, Ara Repúbliques, va rebre 1.257.484 vots, i la de Puigdemont i Comín, Lliures per Europa, 1.025.411 vots. 

  

En el cas de Puigdemont i Comín, el motiu és que no van assistir a l’acte d’acatament del passat dilluns al Congrés, quan l’executiu espanyol va desplegar un ampli dispositiu a la cambra baixa en previsió d’una hipotètica detenció en cas que hi assistissin.  En el cas de Junqueras, per la negativa del Suprem a permetre que sortís de la presó per rebre l’escó.

El president d'ERC explica que va anar a la sessió constitutiva del Congrés amb ganes d'ensenyar un somriure a les persones que li «volen mal»
Oriol Junqueras no va poder sortir de la presó per acatar la Constitució | CatalunyaDiari.cat

 

El jurament a la Constitució havia de ser presencial

L’advocat Gonzalo Boye va registrar davant la Junta Electoral Central una declaració jurada que dona fe que  Puigdemont i Comín havien complert davant un notari belga el requisit d’acatament de la Constitució que exigeix la Llei electoral espanyola per accedir a un escó del Parlament Europeu.

  

  

La JEC havia decidit prèviament que aquesta jura o promesa d’acatament s’havia de fer de manera presencial a Madrid, en un acte que va tenir lloc el passat dilluns al Congrés dels Diputats on Puigdemont i Comín no van assistir perquè no estava garantit que no fossin detinguts.

  

  

A aquest document que Boye va registrar davant la JEC, Puigdemont i Comín recorden que els dos van ser elegits com a eurodiputats a les eleccions del 26 de maig, on va obtenir 1.025.411 vots. També hi constava la concessió de poders especials a Boye per poder representar els dos eurodiputats electes davant la JEC. 

  

  

L’escrit també  denunciava que l’Estat s’ha negat a aixecar l’ordre d’arrest contra ells que va dictar el jutge d’instrucció del Tribunal Suprem Pablo Llarena, malgrat que tots dos han estat elegits com a eurodiputats i, al seu entendre, caldria haver respectat la immunitat parlamentària que atorga aquesta representació. 

També et pot interessar...