Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carles Puigdemont, eurodiputat de Junts per Catalunya.

El membre de JxCat que CUP i Comuns volen vetar al proper Govern

El número 3 de la candidatura de Puigdemont no agrada gens a anticapitalistes i morats

Carles Puigdemont, eurodiputat de Junts per Catalunya.
Carles Puigdemont, eurodiputat i líder de Junts per Catalunya. | ACN

Tot i que en els primers dies des que es van celebrar les eleccions del 14 de febrer les coses no s'han mogut gaire, els tres partits amb qui ERC vol negociar la formació del nou Govern semblen marcar perfil propi i esbomben les seves condicions per donar suport a la investidura de Pere Aragonès i formar part del nou executiu català. Hi ha noms, però, que suposen obstacles afegits a l'hora d'imaginar un acord a quatre bandes entre ERC, JxCat, la CUP i En Comú Podem, que ja de per si és complicat pels vetos creuats que els de Carles Puigdemont i Jèssica Albiach s'han imposat en campanya.

Canadell, un obstacle per a la CUP i els Comuns per pactar amb JxCat

Per més inri, però, hi ha un dels candidats de Junts que no agrada gens a la resta de formacions —ni a la CUP ni als Comuns, però tampoc a ERC— i que dificulta l'entesa encara més. Es tracta de Joan Canadell, encara president de la Cambra de Comerç de Barcelona i número 3 de la llista encapçalada per Carles Puigdemont i Laura Borràs. Canadell ha mantingut fins ara bones relacions amb Waterloo i és un perfil que, ja des de fa temps, s'ha mantingut proper als postulats de JxCat. Va accedir a la seva candidatura a través de les primàries obertes com a independent, ja que no és militant de la formació.

Els postulats de model econòmic liberal que defensa Canadell són rebutjats per la CUP, que el veu molt antagònic respecte a les seves posicions, a més dels Comuns, que assenyalen el seu perfil «nacionalista supremacista i excloent». Canadell ha sortit en diverses ocasions en campanya acusat pels seus rivals per donar suport a les tesis de l'Institut Nova Història en teories com la catalanitat de Cristòfor Colom; o en d'altres opinions en què ha desqualificat els ciutadans espanyols.

Canadell, doncs, no agrada gens a CUP i Comuns, que segueixen tenint la porta oberta per part d'ERC. El cert és que els republicans tampoc combreguen amb el posicionament independentista del tercer de Junts, basat en la 'puresa', contrari al concepte d'eixamplar la base social del moviment que defensa ERC. Canadell és, doncs, un clar obstacle per a l'entesa, ja sigui en forma de tripartit independentista o de quadripartit sobiranista. Cal recordar, a més, que el número 3 de Junts per Catalunya ha manifestat obertament la seva voluntat de fer-se càrrec d'alguna de les conselleries de tall econòmic del Govern, un desig que, ara per ara, s'allunya.