Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Joan Tardà, exdiputat d'ERC

Tardà creu que Torra convocarà eleccions en el moment que més pugui desgastar ERC

L'exdiputat republicà també ha titllat de «falsedat» les darreres declaracions de Puigdemont sobre la unitat

Joan Tardà, exdiputat d'ERC
L'exdiputat d'ERC al Congrés entre 2004 i 2019, Joan Tardà, en una imatge d'arxiu. | ACN

Qui va ser durant 15 anys, entre 2004 i 2019, el líder d'ERC al Congrés dels Diputats,  Joan Tardà, ha reaparegut aquest dimarts, 2 de juny, en una entrevista a Ràdio4. Tardà, sempre polèmic i niu de crítiques a les xarxes socials, ha expressat el seu posicionament sobre l'actual relació entre ERC i JxCat, marcada per les friccions malgrat ser socis del Govern de Catalunya, i ha posat més llenya al foc. «El president Torra  convocarà eleccions quan cregui que ha desgastat prou ERC», ha manifestat.

D'aquesta manera, doncs, ha atacat les intencions del president Torra, que malgrat anunciar la convocatòria electoral a finals de gener, encara no ha dissolt el Parlament i, ara per ara, no posa data a la fi de la legislatura. Tardà ha qualificat d'«absurs i estèril» el fet de convocar eleccions en funció del desgast del contrincant i creu que qui en surt perjudicada, de tota l'equació, és la majoria independentista.

El 'torrisme' i el 'junquerisme'

En l'entrevista, Tardà ha concretat el polèmic article en què va definir el 'Torrisme' versus el 'Junquerisme'. Segons l'exdiputat, des del gener del 2018 ERC «ha reorientat el rumb» per tal de tenir èxit en el projecte de l'independentisme i, en canvi, el 'Torrisme' s'ha quedat ancorat en els posicionaments del 2017. En aquest sentit, ha defensat que ERC ha fet un esforç per corregir «tot allò que no es va fer prou bé». Segons Tardà, la doctrina del 'Junquerisme' es basa en el fet que la independència de Catalunya  s'ha de construir «amb els catalans que no són independentistes i no pas contra ells».

Preguntat per les declaracions de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, en què diu que si els independentistes no són capaços d'anar junts hauran d'explicar a la gent que no hi haurà independència,  Tardà  ho ha considerat una «falsedat» que no s'ajusta a la realitat, i ha afegit que «la unitat estratègica no té res a veure amb la unitat electoral».

En referència al fet que ara JxCat  torni a demanar un mediador a la taula de diàleg sobre el conflicte polític, Tardà ha recordat que el 'Torrisme' va estar en contra d'aquest espai des del principi. «Si del que es tracta és d'anar traient conills del barret per tal de dificultar-ho tot, de posar-hi sorra en comptes de greix, pot dificultar-ho. Però al final el sentit pragmàtic reeixirà», ha conclòs Tardà.