Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Joan Tardà, 2020

Joan Tardà creu que un Govern d'ERC i Junts seria un «fracàs» i un «Vietnam diari»

El dirigent republicà aposta, igual que ERC, per una coalició entre els tres partits independentistes i els comuns

Joan Tardà, 2020
Joan Tardà va ser portaveu d'ERC al Congrés entre 2004 i 2019. | ACN

Les negociacions per formar el nou Govern de la Generalitat continuen en marxa, tot i haver-hi alguns desacords entre les diferents formacions polítiques. Esquerra Republicana, que té l'aritmètica parlamentària de cara per liderar el nou executiu, continua negociant amb Junts, la CUP i també amb En Comú Podem. Des dels republicans no han amagat la seva voluntat de crear un Govern quadripartit amb les esmentades formacions, però els vetos creuats entre algunes d'elles fan molt complicat l'acord.

Tot i això, des d'Esquerra continuen treballant per poder arribar a un acord a tres bandes. Amb la CUP les negociacions «van bé», tal com han reconegut els dos partits, i amb els comuns segueixen parlant. La principal patata calenta és, segurament, l'entesa amb Junts per Catalunya. Els avenços en la negociació amb els anticapitalistes o, fins i tot, els comuns, condicionen encara més les converses amb el partit de Carles Puigdemont. En aquest escenari, el temps continua corrent. Divendres s'ha de constituir el Parlament i la Mesa i, per ara, no hi ha cap acord tancat.

Joan Tardà, molt crític amb un possible Govern entre ERC i Junts per Catalunya

Els resultats electorals preveien la possibilitat de reeditar els acords de Govern de les últimes legislatures entre els dos principals partits independentistes, però aquesta vegada intercanviant els papers, després del triomf d'ERC sobre Junts. Aquesta possibilitat, però, ha estat diluïda pels mateixos republicans, que han insistit reiteradament en la voluntat de formar un Govern ampli amb l'entrada de formacions com la CUP i En Comú Podem.

Aquest dimarts ha sortit una nova veu autoritzada dins del partit d'Oriol Junqueras refermant aquesta aposta dels republicans. Aquesta veu no és altra que la de Joan Tardà, exdiputat del Congrés espanyol amb una llarga trajectòria dins del partit. El que va ser la veu d'ERC a la cambra estatal durant molts anys s'ha mostrat molt crític amb la possibilitat de formar un Govern només amb Junts. De fet, en una entrevista a La2 i Ràdio4, no ha dubtat a qualificar un acord ERC-Junts de «fracàs», ja que el Govern es convertiria en un «Vietnam diari».

Tardà ha insistit en la seva aposta per un govern de front ampli que inclogui JxCat, CUP i comuns i subratlla la importància que siguin majoria els partits d'esquerres dins de l'executiu. Preguntat per les possibilitats que els comuns entrin a un govern tenint en compte els vetos creuats, Tardà ha recordat que ha estat possible un govern de coalició a Espanya entre dos partits «barallats» com el PSOE i Unides Podem. En aquest context, ha instat la CUP i comuns a fer un «pas endavant» i «deixar-se de punyetes».

Més crítiques a Junts per Catalunya i Carles Puigdemont

Joan Tardà no s'ha limitat a criticar la possibilitat d'un Govern ERC-Junts, sinó que també ha estat molt contundent a l'hora de referir-se a Junts per Catalunya i la possibilitat que les dues formacions independentistes no arribin a un acord. Si això passa, l'exdiputat apunta que serà culpa del partit de Puigdemont, però espera que els juntaires no siguin tan «suïcides» com per provocar noves eleccions. Un fet que, segons ha qualificat, seria «imperdonable» i una «irresponsabilitat suprema». Pel que fa a la candidata de JxCatLaura Borràs creu que va cometre irregularitats deliberadament, però descarta que se la veti per ocupar càrrecs al Parlament o al Govern. L'exdiputat també s'ha dirigit a l'expresident Carles Puigdemont per dir que no té cap altre propòsit seriós que combatre l'hegemonia d'ERC.