Biden demana «deixar enrere l'odi» i promet ser «el president de tota»

El demòcrata s'ha convertit en president electe dels Estats Units, en imposar-se a Donald Trump a Pennsilvània

El president electe dels Estats Units, Joe Biden, de perfil amb la bandera nord-americana darrere
Joe Biden ha demanat «deixar enrere l'odi i la retòrica dura» | cedida

El guanyador de les eleccions als Estats Units, Joe Biden, ha assegurat que «és l'hora de deixar enrere l'odi i la retòrica dura» i unir tots els americans. En un comunicat, Biden ha admès que tindrà una feina «dura» i ha promès ser «el president de tots els americans», independentment de qui hagin votat.

El demòcrata ha destacat que en un context «d'obstacles sense precedents, una xifra rècord d'americans han votat». «Hem demostrat, una vegada més, que la democràcia batega profundament en el cor dels Estats Units», ha afirmat. «És l'hora de que Amèrica s'uneixi, i es curi», ha dit, afegint: «Som els EUA, no hi ha res que no puguem fer si ho fem junts».

Un país molt dividit, l'herència de Trump a Biden

El demòcrata Joe Biden ha guanyat les eleccions als Estats Units després d'imposar-se a Donald Trump a l'estat de Pennsilvània. Amb els 20 vots electorals de Pennsilvània, Biden supera els 270 necessaris per ser escollit com a nou president dels EUA, amb 284. El recompte s'ha allargat durant quatre dies, en una situació insòlita, i ha estat qüestionat per l'actual president i candidat republicà, Donald Trump.

Biden ha aconseguit recuperar per als demòcrates estats industrials que Trump havia obtingut el 2016, com Michigan o Wisconsin, i també s'ha imposat a Pennsilvània, el major estat que seguia en joc. Per tant, Trump passa a ser el cinquè president que es queda sense un segon mandat en els darrers 100 anys.

Amb la victòria de Biden, la seva número dos, Kamala Harris, es converteix en la primera dona que accedeix al càrrec de vicepresidenta. Harris, a més, serà la primera persona negra i la primera d'ascendència asiàtica en ocupar el segon càrrec més important del país. L’anunci de la victòria de Biden arriba després de quatre llargs dies de recompte amb molta tensió per l’estret marge de diferència entre els dos candidats als estats que quedaven en joc.

Malgrat assegurar-se Florida, Texas, Ohio i Iowa la primera nit electoral, dimecres Trump va començar a veure com el seu avantatge s’esfumava poc a poc als estats del cinturó de l`òxid per l’inici del recompte del vot anticipat. L’augment sense precedents del vot per correu arran de la pandèmia ha estat un factor determinant en l’evolució del recompte.Biden ha aconseguit recuperar per als demòcrates bona part del cinturó industrial, o cinturó de l'òxid, al nord-est del país, que el 2016 Hillary Clinton va perdre a mans de Trump. El pròxim president ha aconseguit Minnesota i Wisconsin, a més de la joia de la corona en aquesta zona, Pennsilvània. Malgrat que el recompte encara no s'ha finalitzat a Geòrgia, Nevada o Arizona, Biden també sembla imposar-s'hi i, de fet, ja no li calen per fer-se amb la Casa Blanca.
 

Malgrat la victòria de Biden, el mapa dels resultats apunta a un país pràcticament dividit entre el blau i el vermell de demòcrates i republicans. Biden s'ha endut còmodament bona part dels estats de la costa oest –Califòrnia, Oregon o Washington-, així com Nou Mèxic i Colorado. Però Trump es consolida a l'Oest Mitjà –excepte a la demòcrata Illinois- i s'endú estats com Kansas, Nebraska o les dues Dakota. També ha guanyat a Florida i Texas, que tenen molts delegats. Arkansas, Louisiana, Mississipi i Alabama són clarament republicanes.


Comentaris

envia el comentari