Jón Gnarr, l'humorista islandès que vol presentar-se a l'alcaldia de Barcelona

L'any 2009 ja va ser escollit per alcalde de Reykjavík amb un partit que va nàixer com una sàtira

L'humorista Jón Gnarr vol presentar-se a l'alcaldia de Barcelona
L'humorista Jón Gnarr vol presentar-se a l'alcaldia de Barcelona | Twitter

Qui no recorda a Rodolfo Chikilicuatre? Aquell extravagant personatge que David Fernández interpretava al programa d'Andreu Buenafuente per mofar-se d'Eurovisió i que va acabar representant Espanya al festival europeu de la cançó. Una crítica en to de burla que se'n va de les mans i acabava superant les expectatives i convertint-se en una alternativa real.

En política també existeixen aquest tipus de casos. Sense anar més lluny, aquí Catalunya. Reus va veure com l'any 2007, la candidatura de la CORI —una alternativa 'juantxi' als partits «de sempre» encapçalada per un imitador d'Elvis Presley— aconseguia un regidor a la ciutat. Ara, sembla que la història es podria tornar a repetir. Aquesta vegada a Barcelona.

Després que Manuel Valls hagi confirmat la seva candidatura a l'alcaldia de la ciutat comtal, Jón Gnarr, un humorista islandès, també ha anunciat que es postula com alcaldable de Barcelona. Ho farà, segons ha dit, sota un nou partit que es crearia especialment per aquestes eleccions: el Bacallà Party.

Alcalde de Reykjavík

El que pot semblar una broma, però, pot arribar a convertir-se en una opció real. Si no que li preguntin als habitants de Reykjavík. L'any 2009, Gnarr va crear el Best Party, un partit que va nàixer com una sàtira i que va trencar tots els pronòstics. Va guanyar les eleccions a l'alcaldia de la capital d'Islàndia amb un 34,7% dels vots i Gnarr es va convertir en el nou alcalde de la ciutat.

En aquells temps, Islàndia travessava una profunda crisi econòmica on els bancs van fer fallida i la monarquia estava molt qüestionada. La societat islandesa necessitava «una cosa nova de veritat». «Què fas quan has d'escollir dues opcions i les dues són dolentes? Te n'inventes una tercera», va argumentar Gnarr per fundar el seu partit.

Va basar el seu personatge en un dels sketchs que havia fet per ridiculitzar la classe política. Al seu programa electoral i figuraven promeses com construir un parc d'atraccions de Disney o que el zoo de la ciutat tingués un os polar. Tot i això, va guanyar les eleccions i va aconseguir ser alcalde després de pactar amb els socialdemòcrates, exigint-los que es veiessin la cinquena temporada de 'The Wire'.

Possibilitats de repetir l'alcaldia

Més enllà de les seves excentricitats, però, la gestió que va fer el seu govern va ser molt bona i de cara a les següents eleccions era el gran favorit per ser reelegit alcalde. No obstant això, Gnarr va decidir no presentar-se als comicis del 2014 i la formació va perdre quatre regidors a Reykjavík.

Ara ha volgut fer el salt a la política internacional: «És un honor anunciar la meva candidatura a alcalde de Barcelona el 2019 en nom del Bacallà Party», va publicar a través del seu compte de Twitter. Potser no podrà plantar cara a Valls, Colau o Maragall, però ja ha promès que qui el voti obtindrà un regal: «Si us plau, voteu per mi i rebreu un bolígraf gratis».


Comentaris

envia el comentari