IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Jordi Sánchez demana al Constitucional sortir de la presó per concórrer al 21-D en igualtat de condicions

L'expresident de l'ANC recorre al Constitucional perquè creu que s'han vulnerat els seus drets fonamentals

Imatge de l'expresident de l'ANC, Jordi Sánchez
Imatge de l'expresident de l'ANC, Jordi Sánchez | CatalunyaDiari.cat

L'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sánchez, ha demanat al Tribunal Constitucional que deixi en suspens la seva presó provisional perquè pugui concórrer en condicions d'igualtat amb els altres candidats a les eleccions del 21 de desembre, segons han explicat fonts de la seva defensa. 

 

En un recurs d'empara presentada aquest dimecres 22 de novembre davant el Constitucional per una suposada vulneració dels seus drets fonamentals pel seu empresonament, l'advocat de Sánchez demana que, mentre es resol aquest recurs, es deixi en suspensió la seva estada a la presó.

La presentació d'aquest recurs d'empara per part de Sánchez —que es presenta als comicis com a 'número dos' a la llista de Junts per Catalunya— és un primer pas necessari per poder, en cas que aquest no prosperi, acudir al Tribunal Europeu de Drets Humans

La defensa espera que el tribunal es pronunciï amb celeritat, igual que ha fet amb els recursos del govern central sobre la situació de Catalunya, per «evitar l'anomalia que un candidat tan significatiu hagi de fer campanya des de presó i quedi garantida amb això la normalitat en el procés electoral».

 

La defensa de Sánchez

L'advocat considera que s'ha vulnerat el dret a un jutge ordinari per haver assumit l'Audiència Nacional el cas, la qual cosa veu una vulneració clara de la normativa processal perquè sostenen que aquest tribunal no és competent per jutjar suposats delictes de sedició i rebel·lió. 

La defensa al·ludeix al fet que en un acte del mateix tribunal del 2008 es va concloure que aquests delictes eren competència dels tribunals provincials i  es va impedir que el llavors jutge de l'Audiència Nacional, Baltasar Garzón, investigués el cop d'estat franquista del 1936. 

També creuen que hi ha una vulneració de garanties processals pel fet que la magistrada Carmen Lamela hagi justificat la presó de Sánchez en motius no esgrimits pel fiscal a la declaració, com el risc de fugida o destrucció de proves. «Esmenant la plana al fiscal, la magistrada va perdre la seva imparcialitat i va impedir a Sánchez defensar-se adequadament», explica la seva defensa.

El tercer motiu esgrimit en el recurs és que consideren que es va vulnerar el seu dret a la llibertat en considerar que la magistrada no va justificar mínimament per quines raons entenia que hi havia risc de fugida, de destrucció de proves i de reiteració delictiva.

La presentació d'aquest recurs es produeix en el mateix dia en què Lamela ha considerat que s'han d'acumular en el Tribunal Suprem les causes que investiguen el procés independentista perquè es tracta de suposats delictes connexos i l'escissió de la instrucció «dificultaria enormement» la investigació.


Comentaris

envia el comentari