Jordi Sánchez envia una segona carta des de la presó

«Creia que els anys en què el jutge prenia decisions d'acord amb criteris que la Fiscalia o les acusacions particulars o defenses no havien plantejat ja havien quedat superats» , denuncia Sánchez

Jordi Sànchez
Imatge d'arxiu de Jordi Sànchez | Cedida

El president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sánchez, empresonat a Soto del Real des del passat 16 d'octubre juntament amb el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, per un delicte de sedició, ha enviat una segona carta manuscrita al diari 'Ara' sota el títol «Des de la llibertat». «Són les 10 del matí d'un dia qualsevol, com de fet són tots els dies a Soto del Real», així comença aquesta segona carta que el president de l'ANC ha escrit des de la presó de Madrid. 

La carta d'en Jordi Sánchez

Un manuscrit on Sánchez invita a la gent a «deixar les generalitzacions» i «aterrar en coses, fets, situacions  propostes concretes», per a poder «debatre i reforçar punts d'acord» i, així potser, abastir «un nou espai on el diàleg» sigui possible.

Tanmateix, denuncia que la decisió de la jutge Lamela dient que «poques persones com ella han utilitzat el seu poder per influenciar i condicionar de manera tan intensa la vida política a Catalunya i Espanya», i afegeix que «una persona en la seva condició i posició» ha de «ponderar totes les possibles opcions a prendre» valorant les «conseqüències» que pot tenir una decisió o una altra. En aquest context, critica que la jutge «optés per la mesura més dràstica»: la presó incondicional. 

El president de l'ANC també critica la rapidesa en què Lamela va prendre la seva decisió: «en el  cas d’en Jordi Cuixart i meu, va trigar poc més d’una hora a comunicar-nos la interlocutòria de presó incondicional». Recalca la importància del temps, ja que segons Sánchez «temps és un factor que ens pot donar pistes sobre si la jutge Lamela venia amb dubtes» o bé «venia ja molt determinada i amb poca o nul·la predisposició a modificar la seva opinió sobre la decisió a prendre». 

Un altre fet discutit pel president a la carta és que «en el cas d'en Cuixart i seu, la Fiscalia no va sol·licitar presó incondicional fins després de la seva declaració», denunciant que la jutge sabia abans de la defensa la intenció de la Fiscalia, i per això va decretar, «sense dedicar un mínim de temps per ponderar altres mesures alternatives», presó incondicional. 

«Tan clar ho tenia la jutge Lamela que en el nostre cas va dictar interlocutòria de presó davant tres supòsits de risc: fugida, destrucció de proves i reiteració del suposat delicte», redacta Sánchez, i afegeix: «Tan clar ho tenia la jutge que va justificar la mesura més extrema, com és la presó incondicional, per dos supòsits de risc que el tinent fiscal de l’Audiència Nacional ni tan sols havia sol·licitat»

Finalment, Jordi Sánchez denuncia que «la jutge prengui decisions extremes en supòsits de risc que la Fiscalia no ha demanat» i dels quals ell «no s'ha pogut defensar». «Creia que els anys en què el jutge prenia decisions d'acrod amb criteris que la Fiscalia o les acusacions particulars o defenses no havien plantejat ja havien quedat superats», sentencia Sánchez en aquesta segona carta. 


Comentaris

envia el comentari