JxCat rebutja noves eleccions com a resposta a una sentència condemnatòria

Jordi Sànchez demana a ERC no utilitzar la resolució del judici de l'1-O per fer «política de partit»

Jordi Sànchez
Jordi Sánchez no entén per què una reacció a una sentència condemnatòria ha de passar per nous comicis  | Cedida

Jordi Sànchez ha rebutjat un avanç electoral a Catalunya com a resposta a una sentència condemnatòria del Tribunal Suprem (TS) als líders independentistes i ha demanat a ERC no fer «política de partit» amb aquesta qüestió. «Barrejar anticipadament la resposta a la sentència amb eleccions són ganes de fer-nos combregar amb rodes de molí», ha destacat el diputat de JxCat suspès al Congrés, des de la presó de Lledoners.

Així s'ha pronunciat després que el líder d'ERC, Oriol Junqueras, i el vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, hagin contemplat recentment la possibilitat d'un avançament electoral com a reacció a una fallada condemnatòria del TS.

  

Segons Sànchez, els que volen o els que insinuen eleccions anticipades han de concretar «què farien el dia després de les eleccions que no puguin fer ara», i argumenta que no entén per què una resposta a la fallada ha de passar per uns comicis quan ja hi ha una majoria parlamentària, de com a mínim 80 escons, contrària a una sentència condemnatòria.

Els «danys col·laterals» de l'absència d'unitat

Segons Sánchez, les diferències actuals entre JxCat i ERC són «danys col·laterals davant l'absència d'unitat», al·legant que la rivalitat electoral en temps de tensió política i de reiterades convocatòries electorals obliga a marcar constantment diferències, i que això contamina qualsevol espai de relació. «Si no existeix unitat independentista és per incompetència dels dirigents o bé perquè a algú ja li va bé que no n'hi hagi; i, sense descartar la primera, crec que la clau està en la segona», reflexiona.

  

Al seu judici, des del moment en què alguns aposten per reforçar el partit i confrontar-se amb la competència del mateix espai sobiranista, es fa difícil definir la unitat estratègica, més enllà d'acords puntuals: «És poc raonable que dues grans marques que pugnen per un mateix mercat tinguin una unitat estratègica». «No veig, per posar un exemple, Coca-Cola i Pepsi Cola actuant sota una unitat estratègica. La competència electoral entre independentistes ho contamina tot i pot convertir-se en la causa de grans ineficiències i ineficàcies del sobiranisme», adverteix.

Imatge de Jordi Sànchez durant el judici contra el porcés
Sánchez admet que li incomoda la incapacitat de JxCat i ERC per pactar   | TV3

 

De totes maneres, assenyala que la relació personal entre els líders independentistes empresonats és bona i que, políticament, les relacions entre els presos són irrellevants perquè --apunta-- mai han passat per les seves mans.

  

El dirigent polític veu futur a la legislatura al Parlament sempre que Aragonès recorri a les seves «habilitats negociadores» per a aprovar els Pressupostos de 2020, i constata que els comuns i la CUP s'han obert a parlar dels comptes. «Si ERC es veu liderant un govern de concentració amb comuns, CUP i JxCat, com Aragonès i Joan Tardà proposen, el vicepresident tindrà capacitat d'acordar amb ells els Pressupostos en nom d'ERC i JxCat», ha recalcat.

La incapacitat de JxCat i ERC per pactar

Sánchez admet que li incomoda la «incapacitat» que JxCat i ERC han tingut per a pactar abans i després de l'últim cicle electoral, la qual cosa, al seu judici, els ha portat a perdre l'Ajuntament de Barcelona i l'hegemonia en altres consistoris i en la Diputació de Barcelona, i creu que tot això els ha portat a teixir pactes amb els socialistes. «El que m'incomoda no són els pactes que s'han fet, sinó els que s'han deixat de fer», ha dit Sànchez.


  • T'ha interessat aquesta notícia? T'enviem últimes hores com aquesta de forma totalment gratuïta al teu mòbil. Clica aquí per rebre-les.

En preguntar-se-li si ERC està ocupant la centralitat política que se li atribuïa a l'espai de JxCat, Sànchez ha cridat a no confondre la centralitat amb guanyar eleccions, destacant que és important guanyar eleccions però «no és determinant si no es poden construir majories sòlides per a governar».

Per a Sànchez, en política, la suposada centralitat és útil si et porta a governar les institucions: «C's va guanyar les eleccions del 21 de desembre i ningú va creure que havia guanyat centralitat. I en el cas d'ERC, els bons resultats electorals no li han permès governar a Barcelona». «Encara que incomodi a alguns, cal preguntar-se per què i què s'hauria d'haver fet diferent per a guanyar efectivament centralitat», ha resolt.

També et pot interessar...


Comentaris
Patricia García Ventura
No a noves elecciions, ja està tot prou embolicat W I W per millorar el pais I anar cap l'independència

envia el comentari