Oriol Junqueras, Jordi Cuixart, Jordi Turull i Raül Romeva durant una sortida de la presó, amb mascareta

Jordi Turull també es dona de baixa del PDeCat

Josep Rull i Quim Forn també ho faran en les pròximes hores

Aquest dilluns Carles Puigdemont ha comunicat que es donava de baixa al PDeCat a causa de les desavinences que separen la formació nacionalista i Junts per Catalunya (JxCat). Ara, s'ha conegut que el conseller de la Presidència del Govern de Puigdemont, Jordi Turull, també s'ha donat de baixa del partit i ho ha anunciat per Twitter.

Josep Rull i Quim Forn també estriparan el carnet del partit en les pròximes hores, segons han confirmat fonts de JxCat a l'ACN, i deixen així a David Bonvehí sense els grans referents del PDeCAT. D'aquesta manera, els tres exconsellers, empresonats a Lledoners, han seguit les passes de Carles Puigdemont i dels consellers Damià Calvet, Meritxell Budó, Jordi Puigneró i Miquel Buch.

La majoria d'associats del PDeCAT del grup parlamentari de JxCat també s'han donat de baixa, i deixant sols Marc Solsona i Lluís Font -membres de la direcció. Es consuma així la ruptura entre JxCat i el PDeCAT, fet que apropa el partit de Bonvehí a presentar-se en solitari a les eleccions.

Rull ha treballat per l'encaix entre les dues formacions

Turull ha explicat per Twitter que ha donat a conèixer la seva decisió a Bonvehí. «Com diu Puigdemont, treballarem per mantenir una relació cordial entre les dues formacions». L'exconseller forma part de la direcció de JxCat com a vicepresident. Dirigent històric de CDC i un dels impulsors del PDeCAT, va ser portaveu de JxSí fins que l'aleshores president Puigdemont el va nomenar conseller de la Presidència i portaveu del Govern abans de l'1-O.

Fonts coneixedores de les negociacions entre JxCat i PDeCAT afirmen que Rull ha estat dels qui més ha intentat l'encaix entre les dues formacions, per evitar una ruptura ara ja insalvable. L'exconseller de Territori va assegurar a finals de juliol que faria «tot el possible» perquè «ningú» no hagués de trencat el carnet del PDeCAT per entrar a JxCat. Un mes després, però, ell mateix ho ha hagut de fer.

Turull, Rull i Forn ja van fer una proposta el 26 de juny -amb l'exconseller Lluís Puig, que també s'ha donat de baixa del PDeCAT- perquè el partit debates si es mantenia o es dissolia dins de JxCat. La direcció, on Bonvehí hi té majoria, ho va rebutjar. Els quatre exconsellers veien la fórmula de la coalició que proposava el president del partit com la «pitjor forma» que podria adoptar el nou espai. Finalment, JxCat es va constituir com a partit just un mes després.

El PDeCAT s'ha quedat avui sense Puigdemont, quatre consellers -tots els de l'espai menys Àngels Chacón, que sona com a candidata del partit-, gran part dels membres del grup parlamentari, i tot apunta que també sense els seus tres presos. Turull, Rull i Forn eren els grans pilars que li quedaven al partit. Amb aquestes baixes -més de 800 segons la direcció-, el PDeCAT i JxCat trenquen totalment les relacions. El partit de Bonvehí prepara ja la maquinària per presentar-se en solitari.