Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Sànchez i Cuixart

Els Jordis animen als independentistes a sortir al carrer, però a no deixar-se «endur per la ràbia»

Ho demanen en una carta conjunta i denuncien la violència de l'Estat

Sànchez i Cuixart
El Suprem intentarà dictar la sentència abans del 16-O | CatalunyaDiari.cat

 

Jordi Cuixart i Jordi Sánchez han encoratjat el moviment independentista a «sortir al carrer» quan sigui convocat per les seves entitats  però, «sobretot» a no deixar-se «dur per la ràbia del moment». El president d'Òmnium Cultural i l'expresident de l'ANC ho han dit a través d'una carta que signen de manera conjunta des de la presó de Lledoners, on esperen la sentència del Tribunal Suprem quan es compleixen dos anys dels fets de l'1-O.

Cuixart i Sànchez també es refereixen a les darreres detencions de membres dels CDR, i  no dubten a qualificar tot el cas com una mostra de la «voluntat de construir noves causes judicials» amb «detencions espectaculars i filtracions interessades i falses» per «bastir un relat criminalitzador».

Creuen que ha estat una manipulació

Però davant d'aquest panorama, Cuixart i Sánchez reiteren la necessitat que el moviment independentista segueixi transitant per l'actitud de la no-violència. «No tenim cap problema a denunciar una i mil vegades la violència», indiquen, «però no acceptem lliçons dels qui emparen la violència des de l'Estat» i, «encara menys», d'aquells que «sense escrúpols ni moral manipulen imatges i víctimes del terrorisme de fa quasi trenta anys per fer-se un espai en la pugna electoral».

Els dos Jordis es refereixen, d'aquesta manera, a  la demanda insistent que arriba des dels partits polítics estatals, amb el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, al capdavant, perquè l'independentisme condemni la violència, en al·lusió a les acusacions de terrorisme que pesen sobre els set CDR empresonats preventivament per ordre de l'Audiència Nacional. I també, sense al·ludir-lo directament, al partit Ciutadans i a l'ús d'una fotografia de l'atemptat d'ETA a la caserna de la Guàrdia Civil  de Vic que va fer la seva cap de files Lorena Roldán al Parlament de Catalunya durant el debat de política general, la setmana passada.

Per aquest motiu, des de la perspectiva de Cuixart i Sánchez, creuen que violència són «intents desesperats de barrejar terrorisme i independentisme»  a les portes de la sentència del Suprem, o la «voluntat de construir noves causes judicials» amb detencions «espectaculars» i «filtracions interessades i falses» per bastir «un relat criminalitzador» contra els detinguts i «el moviment sobiranista en general».

Però davant d'aquest panorama, ambdós  animen l'independentisme a «seguir exigint» el que consideren que «és just» i a «mantenir ben viva la flama» de les «legítimes aspiracions nacionals i democràtiques» del col·lectiu. Una flama que s'ha de mantenir viva, subratllen, amb la no-violència com a bandera. «El futur només seguirà sent nostre si som capaços de seguir mantenint viva la llavor de la no-violència», asseguren.

Per tot plegat,  Jordi Cuixart i Jordi Sànchez acaben afirmant que «la no-violència és la clau de volta que sosté» la causa independentista, «que no és altra que la causa de la llibertat i la democràcia».

El Consell per la República assegura que es manté en «lluita no violenta cap a la repressió»

El Consell per la República ha afirmat que es manté en la «lluita no violenta contra la repressió», ho ha fet després de lamentar la «nova onada repressiva» contra les «llibertats» de la ciutadania davant la commemoració del segon aniversari del referèndum de l'1-O i de la imminència de la sentència del judici «fal·laç» als «presos polítics catalans».

Després de  l'empresonament preventiu de set membres dels CDR, l'entitat constata que els drets civils «estan suspesos» a Catalunya i que els ciutadans «s'enfronten a la brutalitat i l'arbitrarietat dels poders de l'Estat sense garanties».

També et pot interessar...