Aznar compara la situació política a Catalunya amb la de l'any 1934

L'expresident espanyol ha advertit que ningú està per sobre de la llei, i ha demanat sentir-se «orgullosos» de la democràcia

L'expresident espanyol José María Aznar, en una imatge d'arxiu
L'expresident espanyol José María Aznar, en una imatge d'arxiu | GTRES

El primer aniversari del referèndum de l'1 d'octubre ha despertat sentiments de tot tipus. Si la data ha estat motiu de celebració per a l'independentisme, els sectors espanyolistes no han tardat a carregar contra el que consideren que va ser una consulta il·legal i sense gens d'importància. Una de les veus més crítiques, com és habitual, ha estat la de l'expresident José María Aznar, que ha advertit sobre les conseqüències que, als seus ulls, podria tenir el procés independentista. 

En concret, l'expresident popular ha comparat l'actual situació a Catalunya amb el «cop d'Estat» de l'any 1934, i ha recordat que «ningú» està per sobre de la llei. «Sense respecte a la llei no hi ha llibertats, ni democràcia, ni ordre, ni convivència possible. Ningú pot estar per sobre de la llei», ha assenyalat Aznar, en referència als talls de carreteres protagonitzats pels CDRs durant la jornada d'ahir. 

Assegura que s'ha d'estar orgullós de la democràcia

L'excap de l'executiu espanyol ha aprofitat per destacar l'«èxit» de la transició, i ha advertit que no podem tornar al que va passar als anys 30 i després, quan es va instaurar el «sectarisme», «la revenja» i «l'exclusió». «La tasca del 78 va ser un veritable èxit», ja insistit, al·legant que va posar fi a la «política d'exclusió», i va permetre competir per les idees en lloc de «lamentar-se i plorar des d'un suposat exili». 

En aquest sentit, Aznar ha demanat estar «orgullosos» de la democràcia, i dels 40 anys des de l'aprovació de la Constitució, destacant, a més, el «futur que té» al davant. «Molt per sobre de qualsevol actitud sediciosa, de qualsevol xantatge quotidià o de qualsevol condicionament polític inacceptable». 

Felipe González veu probable que Catalunya perdi l'autonomia

Fa poc, l'antecessor d'Aznar, el socialista Felipe González, també es va pronunciar sobre la situació política a Catalunya, mostrant-se molt preocupat per «la fractura interna de Catalunya, en la qual una part no se sent representada i l'altra part no ho vol veure». «Catalunya està més a prop de perdre l'autonomia que de la independència», va assegurar González, remarcant que actualment «tenim un problema greu de deslleialtat constitucional i estatutari» amb Catalunya. 

José María Aznar i Felipe González, en una imatge d'arxiu
José María Aznar i Felipe González, en una imatge d'arxiu | EFE

Comentaris

envia el comentari