Josep Borrell serà el nou ministre d'Exteriors del govern espanyol

El polític català va ser president del Parlament Europeu entre 2004 i 2007

Josep Borrell en una imatge d'arxiu
Josep Borrell en una imatge d'arxiu | EFE

Josep Borrell (La Pobla de Segur, 1947) serà el nou ministre d'Exteriors del govern espanyol. El polític català ha acceptat la proposta que en les últimes hores li havia fet arribar Pedro Sánchez. D'aquesta forma, el català tornarà a la primera esfera de la política després de retirar-se l'any 2009 per entrar a formar part del consell d'administració d'Abengoa.

Una àmplia trajectòria a escala internacional

Si una cosa no li falta a Borrell és experiència. El socialista va ser un dels homes de màxima confiança de Felipe González, ocupant la secretaria d'Estat d'Economia entre 1984 i 1991 i Ministeri d'Obres Públiques, Transports i Medi Ambient entre 1991 i 1996. De fet, va arribar a guanyar les primàries per ser el candidat a les eleccions generals de l'any 2000, però va renunciar al càrrec per falta de suport de la directiva.

Aleshores, Borrell va fer el salt a la política internacional. L'any 2002 va ser un dels representants espanyols en l'elaboració de l'esborrany de la Constitució Europea. L'any 2004 va guanyar les eleccions al Parlament Europeu, sent diputat fins a la seva retirada de la política l'any 2009. A més, entre 2004 i 2007 va arribar a ser el president de la institució parlamentària de la Unió Europea.

Actiu en l'actual situació política catalana

En els darrers anys, Josep Borrell ha estat una de les veus més actives dins el socialisme a l'hora de criticar el procés independentista català. El nou ministre d'Exteriors ha defensat en diverses ocasions una Catalunya dins Espanya plural en diversos actes arreu d'Europa.

Així mateix, també va protagonitzar un tens debat televisiu amb Oriol Junqueras i ha estat una de les cares visibles a les concentracions convocades per Societat Civil Catalana després de l'1-O, amb discursos que van ser molt aplaudits.

Una elecció que ve de lluny

Precisament, aquestes intervencions contra l'independentisme van fer que Borrell fos un dels noms que sonava amb més força per anar a les llistes del PSC de cara a les eleccions del 21-D, però va preferir refusar la proposta.

No obstant això, l'estreta vinculació amb Pedro Sánchez ─va ser inclòs en el gabinet de les eleccions generals de juny de 2016 i va ser un dels seus principals defensors en la campanya de les primàries del PSOE─ han fet que aquest cop no pugui dir que no a la proposta.


Comentaris

envia el comentari