rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

ARA MATEIX

Cues quilomètriques a la C-32, a Premià, per un accident

Josep Borrell avisa que els referèndums són «profundament divisoris»

El ministre d'Exteriors ha instat el Govern a deixar aparcat el dret a l'autodeterminació, i a treballar pels problemes «reals»
El ministre d'Exteriors espanyol, Josep Borrell | cedida

 

El ministre d'Exteriors espanyol, el català Josep Borrell, ha carregat aquest diumenge, 15 de juliol, durant la cloenda de l'escola d'estiu de Societat Civil Catalana, contra aquells que reclamen un referèndum i el dret a decidir.

 

Durant una de les seves intervencions, Borrell ha assegurat que els referèndums són «profundament divisoris», i ha negat que el suposat dret a decidir pugui tenir algun reconeixement internacional.  «No es poden sostenir amb arguments que no són certs. No es pot dir que el món internacional ho reconeix perquè no és veritat», ha insistit. 

Insta el Govern a treballar pels problemes «reals»

El ministre nomenat per Pedro Sánchez per encapçalar Exteriors també ha assegurat que els independentistes no tenen «superioritat moral» respecte a aquells que no comparteixen la seva visió. En aquest sentit, ha indicat que el món polític té l'obligació de constatar el pluralisme social, i trobar «solucions» a aquells problemes «reals».

 

Josep Borrell ha evitat parlar sobre la posició de la Fiscalia sobre els presos independentistes | cedida

 

«No ens hem de deixar menjar el cap dient que Espanya és un país repressiu on els drets i les llibertats no funcionen. Una cosa és la impressió que cadascú treu, i una altra la realitat objectiva que es mesura», ha insistit.

 

El ministre també ha assegurat, en referència a la manifestació pels presos que va tenir lloc dissabte a la tarda, que entén la demanda, i que és «una opinió respectable». «Si jo hagués donat suport a algun dels polítics independentistes presos, segurament estaria al carrer demanant la seva llibertat, però això no els dona més superioritat moral». 

Voluntat dialogant de Pedro Sánchez

Josep Borrell també ha aprofitat per destacar l'esforç del govern espanyol per establir diàleg, amb «empatia», «simpatia» i «bona voluntat». En aquest sentit, ha insistit que durant la reunió entre Quim Torra i Pedro Sánchez les posicions respecte al dret a l'autodeterminació van quedar clares. «Una cosa són les retòriques que segurament es fan de cara a la galeria, i una altra són els fets concrets», ha insistit. 

 

El ministre d'Exteriors també ha descartat el dret a l'autodeterminació, i ha instat el Govern a treballar pels problemes «reals» | cedida

 

«Dialogar no significa acceptar, però sí que significa quins són els plantejaments de l'altra part. I això és una cosa que s'ha de valorar positivament», ha indicat. Sobre si aquesta nova actitud del govern espanyol pot facilitar la retirada de les acusacions del Ministeri Públic contra els polítics independentistes, Borrell ha assegurat que ell no pot «dir què ha de fer la Fiscalia», perquè aquest tema està «situat en terreny judicial». 

Comentaris