Josep Cuní: «Si sóc independentista? Mai pregunto a ningú què vota»

El periodista torna a la ràdio quinze anys després per posar-se al capdavant del nou matinal de SER Catalunya

Josep Cuní marxarà de 8tv abans d'hora.
Josep Cuní marxarà de 8tv abans d'hora. | Cedida

Falten molt pocs dies perquè la veu de Josep Cuní es torni a sentir a través de les ones radiofòniques. El periodista estrena el pròxim dilluns el programa 'Aquí amb Josep Cuní', el nou matinal en català de la Cadena SER amb el qual vol recuperar les audiències a Catalunya. Per aquest motiu, Cuní ha ofert una entrevista a 'En Blau' per parlar del seu nou projecte i del món de la ràdio.

Cuní revela que serà «un programa informatiu de cinc hores» amb «l'essència de sempre però hi ha marge de maniobra perquè hi ha coses de la ràdio que han canviat a pitjor, desvirtuant la base del que ha de ser un matinal». Per exemple, «puc obrir amb un avenç científic i no esperar-me a les onze per parlar-ne».

De moment, el periodista no ha volgut revelar molts detalls del programa i anima a tothom a escoltar-lo per descobrir-los. L'únic que ha avançat és que els col·laboradors seran una semblança de la societat: «diversitat generacional, des d'Olga Viza a Ricard Ustrell. Són dos professionals allunyats en edat però no en plantejament professional. Els joves s'han de guanyar la plataforma amb opinió pròpia. Els júniors no poden limitar-se a transmetre opinions dels sèniors». Dos confirmats als quals se'ls podrien afegir veus catalanes de la SER com Carles Francino o Àngels Barceló.

La política ha fet canviar el periodisme

Que la SER aposti per fer un matinal en català ha sobtat molt davant els que apunten que a la ràdio en català es fan programes independentistes. «Hi ha uns determinats interessos que volen fer creure que la ràdio en català té un biaix i la ràdio en castellà, que majoritàriament es fa a Madrid, no el té. Si cedim a aquests interessos, ens equivoquem. A Catalunya tothom entén els dos idiomes i si escapcem la riquesa dels idiomes perquè els ideologitzem, estem morts», apunta Cuní.

«La llengua és neutra, i últimament això sembla que s'està oblidant. El periodisme, empès per la política, ha portat a l'alteració del llenguatge. I les paraules han de voler dir allò que volen dir i no allò que ens volen fer creure que volen dir», ha insistit. Això sí, Cuní considera que, malgrat la situació política de Catalunya, «sempre és bon moment per fer periodisme».

Ja per acabar, el periodista lamenta les etiquetes i els prejudicis que existeixen quan a una persona se li pregunta si és independentista. «Formo part d'una generació de periodistes que vam aprendre a no preguntar 'vostè a qui vota?'. Allà on posa 'privat' jo no hi entro i si de cas, abans d'entrar truco. Que tothom parli del que vulgui, no hem d'etiquetar tot i tothom. Estem en època de provocacions i descaraments, enaltida per les xarxes socials i l'anonimat. És molt fàcil insultar des de l'anonimat. Juguen amb les cartes marcades».


Comentaris

envia el comentari