IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Josep Rull escriu una carta explicant la seva dura experiència durant el trasllat a la presó d’Estremera

El conseller de Territori i Sostenibilitat cessat parla de com se sent privat de la llibertat als seus companys de departament

El tuit de Josep Rull on ha publicat la carta
El tuit de Josep Rull on ha publicat la carta | Twitter / @joseprull

Gairebé vint dies després de l’empresonament dels consellers de la Generalitat cessats, per part de l’Estat espanyol, al centre penitenciari d'Estremera, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, també ha parlat de l’experiència de privat de la seva llibertat. Rull ha enviat una carta escrita a mà als seus treballadors de departament.

Tal com ho ha explicat ‘La Vanguardia’, el conseller comença l’escrit relatant «els impactants moments immediatament després de conèixer la interlocutòria», per part de la jutgessa Carmen Lamela: «Ens van emmanillar amb les mans darrere i ens van traslladar al calabós de l'Audiència Nacional, un espai d'una sordidesa indescriptible». 

Carta del conseller Josep Rull
Carta del conseller Josep Rull | Twitter / @joseprull

 

Rull recorda com va ser el seu trasllat fins a Estremera dins el furgó policial. En la carta parla de com va viure en primera persona el recorregut des de l'Audiència Nacional fins al centre penitenciar madrileny —més de 70 quilòmetres—. Cal recordar que abans van se'ls havia de separar en cinc presons, però finalment van optar per ajuntar-los. «El trànsit amb furgons de la Guàrdia Civil cap a les diverses presons on inicialment havíem d'anar, també amb grillets, es va convertir en un autèntic viatge cap al més profund de les nostres ànimes».No només parla del trajecte fins al lloc on estan complint condemna, sinó que parla del seu mòdul on habita: «estem ubicats al mòdul IV», que anomenen «de respecte». Un cop allí assegura que, «els primers dies de presó són durs». Per als consellers, «van ser especialment impactants». Afirma que, «l'ambient és bo» i que comparteix cel•la amb Jordi Turull: «els nostres companys de mòdul són presos comuns amb sentència definitiva per tota mena de delictes».Rull aprofita la carta per expressar els seus sentiments amb la resta de companys de departament: «sentiu-vos orgullosos del que heu estat capaços de construir». Finalitza donant les gràcies pel seu «compromís», i per la seva «dignitat» a l'hora de defensar la institució «que tant estimen». A la vegada se sent recolzat dient que, «No us podeu imaginar l'impacte tan positiu que va tenir per a nosaltres, cada gest de suport que protagonitzeu des de Catalunya, dins de presó són tones i tones d'esperança».

Carta del conseller Josep Rull
Carta del conseller Josep Rull | Twitter / @joseprull

Així són les condicions de la presó d’Estremera

Estremera és la presó amb un major nombre d'agressions als funcionaris per part dels interns. No obstant això, aquesta presó és coneguda perquè Francisco Granados —el cap de la trama Púnica—, hi va ingressar l'octubre del 2014, només sis anys després que s'hagués inaugurat. També hi han ingressat altres presos mediàtics com el Torbe, o altres destacats com Sergio Morate —condemnat recentment per l'assassinat de dues noies joves a Conca—, o Luis Pineda —president d'Ausbanc—. A dia d'avui, desgraciadament, també hi comparteixen cel•la els polítics catalans recentment empresonats. 

El director del centre va revisar en persona les cel·les on s’allotjen. Ho van fer de dos en dos per evitar que s’autolesionin. El màxim responsable de la presó va donar ordres que les fotos d’ingrés, passin sota control i no es puguin filtrar a la premsa. La seva fitxa electrònica apareix en negre en comptes de la foto. El polítics catalans poden fer servir un televisor en el seu internament, però aquest l’han de pagar amb els diners de l’anomenat «peculi».

En aquesta gestió, només poden gastar fins un màxim de 100 euros a la setmana, amb una targeta moneder —encarregada pels seus familiars—. Aquest últim pot ser una punt de conflicte entre els presos interns, a causa de la seva rigidesa d’ús imposada per la direcció. Per últim, no disposen de privilegis com l’ús de la piscina, ja que el centre la té clausurada des de fa anys. 


Comentaris

envia el comentari