Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

El Suprem confirma que el judici de l'1-O començarà el 12 de febrer

L'Alt Tribunal ha justificat la tardança al·legant imprevistos en la interlocutòria d'admissió de proves

El judici contra els presos catalans començarà el 12 de febrer
El judici contra els presos catalans començarà el 12 de febrer | Twitter

 

Fonts del Tribunal Suprem han confirmat  a darrera hora d'aquest dijous que  el judici contra els líders del procés independentista començarà possiblement el pròxim 12 de febrer, tot i que aquesta data encara podria variar. Els set membres de l'Alt Tribunal, presidit per Manuel Marchena, han d'acabar de redactar la interlocutòria d'admissió dels testimonis i les proves.

El tribunal haurà de notificar aquesta resolució, un cop finalitzada, per fixar definitivament la data d'inici del judici als polítics empresonats. Fonts jurídiques apunten que els magistrats estan «ultimant» l'escrit. Es tracta de més de 1.800 folis de les defenses i més de 300, de les acusacions.

[predef]diari-de-catalunya-87[/predef]

Passaran pels calabossos de l'Audiència

Durant el judici, s'habilitarà una sala dins del Suprem perquè els presos puguin estar-s'hi i menjar-hi. A més, s'evitarà la seva exposició en el recorregut per dins del tribunal. Els líders independentistes, que segueixen en presó preventiva, passaran pels calabossos de l'Audiència Nacional, tant quan arribin dels centres penitenciaris com abans de tornar cap a la presó.

Imatge del Tribunal Suprem a Madrid
S'habilitarà una sala pels presos al Tribunal Suprem per evitar exposar-los en excés  | Cedida

El president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, ha assegurat que una de les seves prioritats és vetllar per la dignitat dels presos, tot i que no s'ha pronunciat sobre la possibilitat que hi vagin emmanillats o no. Ha resumit que volen evitar components de «penositat»

Les defenses adverteixen que necessiten temps

La defensa d'Oriol Junqueras adverteix que necessita temps per analitzar la interlocutòria | CatalunyaDiari.cat

 

La data de començament del judici és essencial per a les defenses, sobretot per les d'Oriol Junqueras i Jordi Cuixart, que han advertit per escrit que es vulnerarien els seus drets processals si la vista oral no es fixava amb mínim tres setmanes d'antelació. Necessiten temps per analitzar la interlocutòria i acabar de  preparar la defensa abans d'exposar-se al tribunal, segons han explicat. 

Des de fa setmanes es preveia que el judici començaria prop del 5 o 6 de febrer, dimarts o dimecres de la setmana vinent. De moment, tot i no haver confirmat la data exacta, l'inici del judici s'aplaça almenys una setmana, fet que podria també retardar el trasllat dels presos cap a Madrid, que s'havia previst per a aquest divendres.