El Suprem no descarta que el judici del procés s'ajorni fins el 12 de febrer

Els presos catalans seran traslladats a Madrid el proper divendres, 1 de febrer, per a poder ser a la capital espanyola durant la vista pel procés

Els exconsellers de la Generalitat tornaran a comparèixer davant el Suprem  | CatalunyaDiari.cat

El judici del procés ja tindria punt de partida. El Tribunal Suprem obriria la vista pel procés el proper 12 de febrer i els dotze encausats pel procés s'asseuran a partir d'aleshores al banc dels acusats. En aquesta línia, cal esmentar també que els presos seran traslladats a Madrid el proper divendres, 1 de febrer, a primera hora. Quelcom que provocaria, de fet, que els presos estiguessin fins a 12 dies a Madrid, abans no comencés el judici. 

Les defenses recorden que els escrits de petició de proves i testimonis de les defenses superen els 1800 folis, i el de les acusacions, més de 300. A més, les mateixes fonts remarquen que la defensa de Junqueras ha advertit per escrit que es vulneraria el seu dret a la defensa si el judici comença de manera «immediata» després de fixar la data. Per això, el tribunal valora no començar el judici la setmana que ve per donar més marge a les defenses i estudien iniciar les sessions a partir del 12 de febrer. Tanmateix, afirmen que «no es descarta res».

Joc de dates 

En un principi els presos sobiranistes havien de ser traslladats el dia 29 de gener a Madrid. Aleshores, però, un canvi d'última hora ja va impedir el trasllat fins que, no sense demora, es va anunciar que els encausats pel procés viatjarien el divendres, 1 de febrer, fins la capital espanyola.                     

Més enllà del joc de dates, les defenses d'Oriol Junqueras i Raül Romeva i també la de Jordi Cuixart han remès escrits al Suprem advertint que s'ha de garantir el seu dret a la defensa deixant un marge suficient. En el cas de l'exvicepresident, el lletrat Andreu van den Eynde demana un marge de tres setmanes. En el cas del president d'Òmnium, parla d'un «temps suficient» sense especificar-lo, tot i que diu que una setmana no seria prou. 

Fonts jurídiques expliquen que són conscients d'aquesta advertència i volen garantir el dret a la defensa. El tribunal sap que qualsevol actuació que es pugui considerar irregular es posarà en coneixement de la justícia europea i, per això, volen fer tots els tràmits de manera escrupolosa


Comentaris

envia el comentari