Junqueras i Puigdemont, al Parlament de Catalunya durant la legislatura 2015-2017.

Junqueras ataca Puigdemont qüestionant el Consell per la República

«No representa el conjunt del moviment», ha dit el president d'ERC

El president d'ERC, Oriol Junqueras, no ha dubtat a criticar aquest dijous, 1 d'octubre, el Consell per la Repúlica impulsat per Carles Puigdemont. En una entrevista al programa 'Més 3/24' de Televisió de Catalunya, conduït per Xavier Graset, Junqueras va ser preguntat —via qüestionari respost de forma escrita des de la presó de Lledoners— per la labor d'aquest òrgan que busca «que no es perdi l'impacte de la llavor de l'1 d'octubre». El president dels republicans va ser clar i va dir que «avui, el Consell per la República no representa el conjunt del moviment».

Junqueras qüestiona el Consell per la República

Per Junqueras, «hi ha absències destacades» en la composició d'aquest ens: es refereix, per exemple, a la CUP —només hi ha un representant de Poble Lliure de manera autònoma, però no de la CUP pròpiament ni d'Endavant-OSAN. Val a dir que ERC hi té un representant, Isaac Peraire, i que té una plaça vacant després de la marxa de la diputada Rut Ribas quan va passar a formar part de la Mesa del Parlament, ja fa gairebé un any. En tot cas, però, mai cap membre de primera línia de la cúpula d'ERC n'ha format part.

Aquesta, però, no és la crítica més contundent d'Oriol Junqueras cap al Consell: va insinuar que els seus impulsors l'han utilitzat pels seus interessos i no pas per als del conjunt del món independentista. «Sovint s'ha utilitzat més com una plataforma per uns interessos concrets que pel conjunt del moviment», ha dit l'exvicepresident del Govern Puigdemont des de la presó, on es troba tancat des del 2 de novembre de 2017. Un obús clar, dirigit a Puigdemont i al seu entorn immediat de Junts per Catalunya, així com a Toni Comín, exconseller i membre independent de les llistes d'ERC i que ara està vinculat a JxCat —de fet, és eurodiputat sota aquestes sigles.

Dard enverinat de Junqueras a Puigdemont

«És important treballar-hi conjuntament per fer-lo més plural», ha reblat el president d'ERC en relació al Consell per la República. Dard enverinat i contundent, doncs, des de Lledoners fins a Waterloo, des d'ERC fins a JxCat. L'enèsima mostra de la divisió estratègica entre els dos partits i el distanciament personal entre Junqueras i Puigdemont.