Oriol Junqueras: «Hem de construir de nou aprenent dels errors comesos»

L’exvicepresident de la Generalitat ha concedit una entrevista a ‘Els matins’ de TV3 on ha recalcat la importància de dur a terme un referèndum acordat

Oriol Junqueras en una imatge d'arxiu
Oriol Junqueras en una imatge d'arxiu | CatalunyaDiari.cat

El líder d’Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras, ha expressat la necessitat de «construir de nou aprenent dels errors comesos» en referència al procés independentista. Aquestes declaracions de l’exvicepresident de la Generalitat han estat dutes a terme en el marc d’unaentrevista per escrit concedida al programa ‘Els matins’ de TV3, on ha fet patent el seu punt de vista sobre la situació actual del procés sobiranista i sobre el processament judicial al qual es veuran sotmesos els presos polítics al llarg de les setmanes vinents.

Així les coses, Junqueras ha aprofitat per deixar clar que no pensa demanar cap indult, ja que el polític no es considera «culpable de cap delicte». En aquest sentit, ha manifestat que creu que «no hem tingut una instrucció justa» i que per tant «no tindrem un judici just», ja que creu que els exconsellers empresonats han estat víctimes d’un «judici polític i farcit d’irregularitats i excessos».

Junqueras rebutja unes eleccions anticipades

Quant al punt actual en el qual es troba immers el procés, i la possibilitat de tornar a dur a terme unes eleccions autonòmiques, el líder d’ERC ha expressat la seva disconformitat i ha declarat que, segons el seu parer, no és la solució més idònia perquè «Catalunya necessita estabilitat i unes institucions fortes des d’on esprémer al màxim l’autogovern».

Per aquest motiu «no és bo per a ningú anar fent eleccions cada poc temps, no hi veig cap benefici», ha declarat Junqueras, que considera que té més importància el fet de «construir una majoria social més àmplia que ens doni més força per aconseguir un estat independent».

 

El líder d’ERC creu que «hem de construir aprenent dels errors comesos»

Preguntat pel futur de Catalunya, l’exvicepresident de la  Generalitat té clar que l’ideal per aconseguir els objectius de l’independentisme és un referèndum acordat, que al cap fi a la fi és el que «ens hauria agradat l’1 d’octubre». En aquest sentit, el polític no té problemes en assenyalar els culpables de la violència viscuda durant aquella jornada: «Qui no va voler seure a la taula a parlar no va ser la part catalana. Va ser l’executiu de Rajoy».

Imatge d'arxiu d'Oriol Junqueras
Imatge d'arxiu d'Oriol Junqueras | CatalunyaDiari.cat

Per aquest motiu el líder republicà considera que «cada cop és més obvi que de camí només n’hi ha un». Així les coses, Junqueras creu que «per avançar, cal tenir el coratge de parlar clar» i «d’admetre on som i on ens agradaria ser. I a partir d’aquí, construir de nou aprenent dels errors comesos».

El polític català, que admet que «no veig dreceres», també ha manifestat que «depèn de la nostra fortalesa democràtica, i aquesta es compta amb vots i la complicitat d’una societat vital, organitzada». Per això, el més important és que «com més forts siguem, més difícil serà aturar la democràcia».

Junqueras demana una reivindicació democràtica que rebutgi la violència

Quant a la pròxima celebració de la Diada Nacional, Junqueras ha expressat que, per ell, «fer república és treballar per una societat lliure i justa», i que «en aquesta societat l’únic que no acceptem és la coacció violenta contra la democràcia», motiu pel qual ha demanat als independentistes «una sentida reivindicació democràtica, sempre a favor de les urnes, de defensa dels drets civils i polítics i de rebuig radical a la violència».

A tall de cloenda, l’exvicepresident de la Generalitat ha recordat que «és molt important bastir acords a partir dels que érem el 3 d’octubre als carrers de Catalunya». A més, sobre l’afirmació que a Catalunya hi ha fractura social, el líder d’ERC nega que n’hi hagi cap, sinó més aviat una «voluntat manifesta de fracturar-la».


Comentaris

envia el comentari