Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Oriol Junqueras, president d'ERC.

Junqueras creu «irresponsable» no pactar una estratègia contra la inhabilitació de Torra

Rufián veu avenços per poder negociar els pressupostos espanyols

Oriol Junqueras, president d'ERC.
El president d'ERC, Oriol Junqueras, en una imatge d'arxiu. | ACN

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha avisat aquest dimarts que seria una «irresponsabilitat» no pactar una estratègia per respondre a la possible inhabilitació del Tribunal Suprem al president de la Generalitat, Quim Torra. En una entrevista de 'Nació Digital', ha reiterat que la resposta a aquesta inhabilitació l'han de consensuar els dos socis del Govern: «Arribar a l'escenari de l'eventual inhabilitació d'un president sense haver pactat una estratègia és una irresponsabilitat».

«És important asseure's i consensuar els escenaris que vindran»

«Lamentablement, estem en una situació judicial i política en la qual pot ser que fixar la data de les eleccions no depengui de la voluntat única del Govern. Per això, és tan important asseure's i consensuar els escenaris que vindran, tenint en compte la pandèmia i la decisió del Suprem», ha afirmat. Ha dit que «sembla evident que no va ser la millor decisió anunciar unes eleccions al gener que pot ser que no es produeixin fins al cap d'un any després perquè això afebleix les institucions i, per tant, també el moviment independentista i el país».

Sobre la negociació dels pressupostos generals de l'Estat, Junqueras ha defensat que és important que el govern espanyol compleixi els seus compromisos si vol adquirir-ne de nous, de manera que adverteix que si la taula de diàleg sobre el conflicte català «no avança, és molt difícil poder parlar de res més».

ERC veu «avenços» per poder negociar els PGE però recorda a Sánchez que ha de complir amb la taula de diàleg

El portaveu d’ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha valorat positivament aquest dimarts la conversa entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Quim Torra, i considera que s’engloba en els «avenços, converses i contactes» que hi ha hagut i que acosten ERC a la negociació dels pressupostos. En tot cas, Rufián ha advertit Sánchez que «perquè es pugui fer un segon acord s’ha de complir el primer», i Sánchez ha de fer honor al seu compromís de diàleg sobre la situació política a Catalunya.

Rufián també ha advertit Sánchez que «no és el mateix» pactar amb ERC que amb C's, perquè «la transversalitat no és pactar amb la dreta» sinó «trobar consensos en temes com la sanitat». «Com que aquest és un govern progressista el natural és fer-ho amb forces progressistes més que amb qui govern a amb Ayuso i Vox a Madrid», ha dit.

Sobre el decret de superàvits dels ajuntaments que es vota al Congrés el pròxim dijous, Rufián ha recordat que ERC s’oposa a la intenció del govern espanyol d’obtenir liquiditat a través dels romanents dels ajuntaments. «Hi ha altres mecanismes per obtenir liquiditat», ha advertit. Amb tot ha insistit que la seva formació «sempre estem disposats a parlar amb tothom». «Hi ha una conversa pendent amb el PSOE», ha conclòs.