ÚLTIMA HORA

🚨 Carme Forcadell i Dolors Bassa, obligades a tornar avui mateix a la presó

URGENT

📌 La pandèmia segueix reculant a Espanya abans d'un cap de setmana clau

Junqueras, sobre el judici: «És un gran error històric»

El líder d'ERC fa una crida internacional perquè els ciutadans d'arreu s'involucrin en un afer que «no és intern d'Espanya»

Oriol Junqueras és un dels grans progonistes del judici del procés | CatalunyaDiari.cat

El líder d'Esquerra, Oriol Junqueras, i el conseller d'Afers Exteriors, Alfred Bosch, denuncien en una tribuna conjunta a 'Le Monde' que el judici és un «error històric enorme que no contribueix a fer avançar la via desitjable del diàleg». En l'article al rotatiu francès, els dos polítics republicans argumenten que és un «obstacle notable» en la recerca d'una solució democràtica i avisen que sense aquesta podria haver-hi «una gran crisi a Espanya i Europa».

Per tot plegat, demanen a la comunitat internacional que segueixi «de prop» el judici i «actuï» en conseqüència. Segons defensen, «no és un afer intern d'Espanya», ja que «s'estan vulnerant els drets humans a Europa i s'estan qüestionant els valors democràtics».

Crida als ciutadans d'Europa

«Demanem als ciutadans i dirigents d'Europa i d'altres països que s'involucrin en aquests atacs per salvaguardar els ideals de pau, diàleg i humanisme que han permès al nostre continent reparar els desastres anteriors», conclouen.

«El món ha de saber que set dirigents catalans, pacífics i demòcrates, un d'ells autor d'aquesta tribuna, són en presó preventiva a Espanya des de fa més d'un any», comença l'article d'opinió. En el text, Junqueras i Bosch recorden que les acusacions contra els líders independentistes poden arribar a suposar fins a 25 anys de presó «simplement per haver permès a la gent votar».

 

«La independència ha estat reclamada de forma massiva»

Al·leguen que tot i que se'ls acusa de rebel·lió i sedició, no es va recórrer a la violència, requisit per a la rebel·lió, i que «l'única violència va ser la de la brutalitat policial, retransmesa en directe per cadenes de televisió d'arreu del món i perpetrada per milers de policies enviats pel govern espanyol».

A més, expliquen que set dirigents «són a l'exili», on són «ciutadans lliures d'Europa» després que els tribunals no hagin trobat «fonament» per empresonar-los o extradir-los. «Ni sedició, ni rebel·lió, ni violència», destaquen.

En el text defensen també que la independència de Catalunya és un «objectiu polític perfectament legítim en democràcia». «Des de fa anys, la independència ha estat reclamada de forma massiva, amb manifestacions remarcablement cíviques i pacífiques», afegeixen.


Comentaris

envia el comentari