Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Oriol Junqueras, president d'ERC.

Junqueras, sobre JxCat: «És lamentable que la seva única proposta sigui desgastar ERC»

El líder d'ERC ha concendit una entrevista on ha carregat fortament contra la formació de Carles Puigdemont

Oriol Junqueras, president d'ERC.
El líder d'ERC ha concendit una entrevista on ha carregat fortament contra la formació de Carles Puigdemont | ACN

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, creu que els seus socis de JxCat «s'equivoquen constantment d'adversari» i els demana que «deixin de criticar als altres independentistes» i «comencin a fer propostes»: «És molt lamentable que la teva única proposta sigui mirar de desgastar al company de viatge», afirma. 

En una entrevista per escrit amb l'Agència EFE, des de la presó de Lledoners, Junqueras emplaça als dirigents de JxCat al fet que «expliquin què significa» la seva estratègia de «confrontació intel·ligent» amb l'Estat: «Màrqueting sabem fer-ho tots, però s'espera que fem política», subratlla.

«Nou lideratge» en un Govern «nítidament independentista»

Amb les eleccions catalanes del 14 de febrer en l'horitzó, a les quals ERC es presenta amb Pere Aragonès com a presidenciable, Junqueras afirma que Catalunya «necessita un nou lideratge, una nova manera de fer les coses» al timó de la Generalitat.

«Portem gairebé 40 anys d'alternança sociovergent a la presidència de la Generalitat i per primera vegada des dels anys 30 Catalunya pot tornar a tenir un president independentista, republicà i d'esquerres. És una gran oportunitat que haurem de saber aprofitar per a liderar i transformar el país. A partir d'aquí, govern ampli, nítidament independentista i sempre buscant els màxims consensos de país», exposa.

«Confio molt en Pere Aragonès perquè dirigeixi la nau», agrega Junqueras, convençut que ERC representa un «independentisme útil», que «treballa sempre per a ajudar a la gent d'aquest país».

Descarta un tripartit després de les eleccions

Es mostra taxatiu davant els qui -també des de JxCat- acusen ERC i PSC de planejar un nou govern tripartit: «És evident que no, i tots aquells que ho afirmen ho fan només per al seu possible benefici electoral. És molt lamentable que la teva única proposta sigui mirar de desgastar al company de viatge, la gent espera més, espera propostes».

Si hagués volgut pactar amb el PSC, ERC estaria «governant la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Barcelona, però nosaltres tenim principis, no sé si tots poden afirmar el mateix», assenyala Junqueras, que destaca que ell «mai» ha pactat amb els socialistes, ni com a alcalde de Sant Vicenç dels Horts ni a la Generalitat.

Sobre la possibilitat que les forces independentistes sumin més del 50% dels vots el 14F, opina que és «un pas imprescindible» que donaria al moviment «molta força interna i internacional i també davant l'Estat en la taula de negociació».

«La via unilateral no la descartem mai, però només l'hem d'emprendre una vegada estiguem preparats per a guanyar. No volem intents, volem victòries», assenyala.

Els dards de Junqueras a JxCat

Preguntat per l'estratègia de «confrontació intel·ligent» que propugna JxCat, Junqueras recalca: «Espero que algun dia expliquin què significa, com es concreta. Les paraules sempre sonen molt bé, però necessitem que hi hagi alguna cosa darrere, propostes. Màrqueting sabem fer-ho tots, però s'espera que fem política».

Després que la candidata de JxCat a la Generalitat, Laura Borràs, advertís que no tots els partits independentistes «són igual d'independentistes», Junqueras comenta: «Només desitjo que quan deixin de criticar als altres independentistes comencin a fer propostes, que és el que el país necessita. S'equivoquen constantment d'adversari».

Davant les constants disputes internes entre els socis del Govern, Junqueras sosté que «és moment de pensar en el país i en la seva gent, no és moment de retrets ni de lluites partidistes».

«Venen dies complexos i caldrà estar a l'altura de les circumstàncies per a avançar en el doble objectiu que sempre defensem: avançar cap a la independència del nostre país i millorar el dia a dia de la gent. Dues cares de la mateixa moneda», assegura.

Junqueras té «màxima confiança» en els consellers d'ERC

Sobre les crítiques a la gestió de consellers com Chakir El Homrani enfront de la pandèmia, Junqueras remarca que «quan es gestiona una situació tan complexa com l'actual, sempre hi ha coses que es podrien fer millor».

«Però tinc la màxima confiança en tots els consellers i conselleres d'Esquerra. Malgrat tot el soroll, la gestió que ha fet el Govern de les escoles o com s'ha tombat la segona onada a Catalunya ha estat exemplar. I també vull destacar la millora en la gestió de les residències en la segona onada, hem après i ho fem molt millor», ha destacat.