Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Oriol Junqueras, president d'ERC

Junqueras, contra el que va fer ERC el 2017: «No volem una DUI que duri uns segons»

El president d'ERC avisa que renunciar al diàleg tanca les portes a la comunitat internacional

Oriol Junqueras, president d'ERC
El president d'ERC, Oriol Junqueras, es mostra en contra d'«una DUI que duri segons». | ACN

Junqueras s'autocorregeix i es mostra en contra del que ell mateix i ERC defensaven l'octubre de 2017: la proclamació de la independència malgrat no tenir preparada cap estructura d'Estat per fer-la efectiva. El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat que no volen una DUI que duri uns segons i que, després de l'experiència de 2017, cal «preparar-se» per a fer una república «per a tota la vida». En una entrevista a RAC1, Junqueras ha defensat que per fer la república cal ser reconeguts internacionalment i «aconseguir ser més i més forts».

ERC també rebutja posar una data a la independència

El líder d'ERC ha parlat de convèncer a les àrees del país que encara no volen la independència i ha situat l'objectiu d'anar derrotant el PSC a l'àrea metropolitana. Ha dit que renunciar al diàleg seria «absolutament contraproduent» perquè «tancaria les portes a la comunitat internacional». Ha constatat que no s'ha de posar una data a la independència perquè depèn del que es trigui a convèncer a la gent, una afirmació que també topa amb la posició dels republicans d'ara fa tres anys.

El republicà ha evitat posar data a la independència perquè, ha afirmat, que dependria de la feina que es faci per convèncer a la ciutadania, de la multilateralitat i del context internacional. «Nosaltres podem dir el que ens sembli oportú però si ningú ens reconeix, no funciona», ha destacat. De cara al 14-F ha demanat superar el 50% de vots independentistes per tenir «arguments» davant la comunitat internacional. En cas que no se superi, ha explicat que se seguirà treballant per superar els «percentatges que toquin» i per convèncer a la gent del país.

Renunciar al diàleg, «absolutament contraproduent»

Sobre el diàleg amb l'Estat ha afirmat que seria «absolutament contraproduent» renunciar-hi. En concret, el president d'Esquerra ha opinat que abandonar el diàleg amb el govern espanyol tancaria les portes a la comunitat internacional i a una part de la societat que vol que es defensin les idees. «És la manera per aconseguí que siguem més», ha detallat. «No podem cedir la bandera de la negociació», ha conclòs.

Després de la polèmica sorgida al voltant del cas de l'Institut de les Lletres Catalanes que afecta la candidata de Junts Laura Borràs, Junqueras ha evitat respondre si es tracta d'un cas de corrupció i si la veuria com a consellera en un Govern liderat per ERC. «Cada formació es responsable de prendre les decisions que cregui i té el nivell d'exigència que creu», ha opinat després de dir que si Borràs hagués estat militant d'ERC se li hauria demanat la renuncia com a candidata per estar «net de qualsevol sospita».