Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Oriol Junqueras accedint al Campus Manresa el 3 de març de 2020.

Junqueras avisa Sánchez: «O C's o ERC»

El president dels republicans creu que Torra ha de convocar eleccions abans que la justícia activi el rellotge

Oriol Junqueras accedint al Campus Manresa el 3 de març de 2020.
Oriol Junqueras, president d'ERC, en una imatge d'arxiu. | ACN

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha avisat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que ha de triar entre C's o ERC i la majoria de la investidura després que el govern espanyol hagi pactat amb el partit taronja la pròrroga de l'estat d'alarma. En una entrevista per escrit a Ràdio 4,  Junqueras  considera que ara és moment de salvar vides però ha afegit que en el moment de la reconstrucció social caldrà passar per les urnes.

I sobre aquesta qüestió, creu que el president de la Generalitat, Quim Torra, hauria de convocar eleccions al Parlament abans que la justícia el pugui inhabilitar i activar així el rellotge dels comicis. A més, considera que la data de les eleccions ha de ser consensuada amb ERC.

Una entrevista ajornada

Junqueras ho ha dit durant la polèmica entrevista que, 'a priori', havia d'emetre's aquest dimecres. Finalment, però, una ordr edel director d'Informació i Actualitat de RTVE, Enric Hernández, va fer aturar la seva emissió. El Consell d'Informatius de RNE s'ha mostrat contrari d'ajornar aquesta entrevista al president d'ERC, Oriol Junqueras, prevista per aquest dimecres. En una piulada, el Consell d'Informatius ha explicat que de forma prèvia al debat al Congrés dels Diputats sobre l'ampliació de l'estat d'alarma, estava previst que RNE emetés part d'una entrevista amb Junqueras.

Han lamentat, però, que la seva publicació hagi quedat ajornada a aquest dijous per ordre del director d'Informació i Actualitat de RTVE, Enric Hernández, «tot i anar en contra del criteri d'informadors i editors». Consideren que postergar l'entrevista «desvirtua el seu valor i suposa un atac a la independència informativa».

ERC pregunta sobre la qüestió al Senat

Al seu torn, el grup al Senat  ERC-EH Bildu  ha registrat una bateria de preguntes a la cambra alta espanyola sobre aquesta qüestió. La coalició basco-catalana ha pres aquesta iniciativa després de la denúncia del Consell d'Informatius. El grup lamenta que no s'ha especificat el motiu de l'ajornament, i que va «en contra del criteri d'informadors i editors de la corporació». El portaveu adjunt del grup, Bernat Picornell, ha considerat que «no emetre una entrevista, sigui de qui sigui, va en contra de la llibertat d'expressió, el dret a la informació i a la pluralitat». A més ha qualificat el fet d'«atac a la independència informativa».