Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president d'ERC explica que va anar a la sessió constitutiva del Congrés amb ganes d'ensenyar un somriure a les persones que li «volen mal»

Junqueras recorre la prohibició del Suprem de recollir l'acta d'eurodiputat

L'exvicepresident ha demanat també que elevin el seu cas al Tribunal de Justícia de la UE, a Luxemburg

El president d'ERC explica que va anar a la sessió constitutiva del Congrés amb ganes d'ensenyar un somriure a les persones que li «volen mal»
La defensa de Junqueras ha presentat un recurs contra la decisió del Suprem | CatalunyaDiari.cat

 

La defensa de l'exvicepresident del Govern i líder d'ERC,  Oriol Junqueras, ha presentat un recurs de súplica davant del Tribunal Suprem en què li demana que suspengui la prohibició d'anar al Congrés a recollir la seva acta d'eurodiputat de forma cautelar i elevi «urgentment» una consulta al Tribunal de Justícia de la Unió Europea  (TJUE), a Luxemburg, perquè es pronunciï sobre el cas.

El text del recurs esgrimeix tant que Junqueras ja va poder anar al Congrés quan es van constituir les corts espanyoles com que l'impediment d'anar-hi ara és una «vulneració de drets fonamentals». També recorda l'informe del grup d'experts de l'ONU sobre l'empresonament del dirigent republicà que en demana la llibertat.

Demanen que el TJUE es pronunciï sobre sis qüestions

La defensa de Junqueras demana que es pregunti al tribunal de Luxemburg sobre sis qüestions. Planteja si s'està aplicant el «principi de proporcionalitat» sobre les limitacions de l'exercici de drets i llibertats de la Carta de Drets Fonamentals, doncs aquesta estableix que només es pot fer si respon a «objectius d'interès general reconeguts per la UE o la necessitat de protegir drets i llibertat dels altres». 

Volen que s'estudiï si el Suprem no limita el «desenvolupament efectiu de funcions representatives» de Junqueras.  També pregunten si el dret al sufragi passiu s'oposa a la decisió del Tribunal de «complir amb els tràmits per prendre possessió  del seu escó al Parlament Europeu».

Demanen també que es pronunciïn sobre si mantenir Junqueras a Presó viola «a Carta Europea de Drets Fonamentals, el Tractat de la Unió Europea i l'Acta del 1976». A més, sol·liciten un aclariment sobre si és obligat prometre o jurar acatament a la Constitució Espanyol. Finalment, volen una pronunciació sobre si la immunitat està garantida «des del mateix moment de la seva elecció» i si «protegeix davant de mesures cautelars de naturalesa penal».

Manuel Marchena serà el president i ponent de la sentència del judici
El Suprem esgrimia que podria afectar a la decisió judicial del tribunal encapçalat per Manuel Marchena | ACN

 

El Suprem argumenta que «posa en perill» el judici

Aquest passat divendres, el Tribunal Suprem va denegar el permís a Oriol Junqueras per sortir de la presó i recollir l'acta d'eurodiputat, tal com demanava la Fiscalia. Els magistrats van argumentar que el desplaçament de Junqueras fins a Brussel·les «posaria en un irreversible perill» la fi del procés judicial. A més, el tribunal va voler remarcar que aquesta pèrdua del dret de participació política «no és irreversible», sinó temporal. 

En aquest sentit, destacaven el fet que  és «un ajornament temporal» i que més endavant i segons quina sigui la sentència, «poden desaparèixer els obstacles»  que impedeixen a Junqueras tenir la condició d'eurodiputat. A més, cal remarcar que l'acte de recollida activaria de forma automàtica la immunitat i això afectaria el tribunal a l'hora d'emetre la condemna del judici. 

També et pot interessar...