Junqueras: «Hem de preservar la majoria independentista»

El líder d'Esquerra Republicana s'ha referit a la crisi del sector sobiranista en explicar: «No ens podem permetre posar en risc la gesta del 21-D»

Junqueras y Puigdemont en el parlamento catalán
Junqueras i Puigdemont escenifiquen el trencament entre els partits sobiranistes | CatalunyaDiari.cat

Terratrèmol a la política catalana. Eren les dues del migdia quan Esquerra ha optat per trencar amb Junts per Catalunya i alinear-se amb el PSC després d’una pugna interna per la delegació de vot. Puigdemont, Sànchez, Rull i Turull ja han reaccionat a través d’una carta conjunta i ara ha estat Oriol Junqueras qui ha volgut dir-hi la seva.

«L'acord aprovat pel ple el dia 2 d'octubre ni ens suspèn ni ens substitueix», comença relatant el líder d’Esquerra Republicana mentre al·lega que la directriu emprada per la formació republicana «permet garantir els nostres drets com a diputats». Per això mateix, doncs, Junqueras llença el seu clam: «Per sobre de tot hem de preservar la majoria independentista, no ens podem permetre posar en risc la gesta del 21-D».

El trencament entre JxCAT i ERC

La cronologia del matí ha començat quan els lletrats posaven pals a les rodes a les delegacions de vot i la Mesa ho intentava tirar endavant. Les primeres discrepàncies, però, han arribat a les 12:00 hores quan Esquerra ha demanat a Junts per Catalunya emprendre el mateix camí que van agafar ells amb Oriol Junqueras i Raül Romeva.

La Mesa del Parlament, hores després, ha acabat tombant els vots delegats del president Carles Puigdemont i els presos de JxCat Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull. Ho ha fet, per sorpresa de l’independentisme, amb els vots a favor d'Esquerra Republicana i el PSC. Ciutadans, per part seva, ha optat finalment per abstenir-se.

El president d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, al costat del portaveu de JxCat, Eduard Pujol
El president d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, al costat del portaveu de JxCat, Eduard Pujol | cedida

 

Durant la reunió, així mateix, la Mesa del Parlament hauria recordat als presents de Junts per Catalunya que rectifiqués per complir l'acord perquè «es fa la designació o es perd la majoria»

Puigdemont reacciona per carta

Ho ha fet a través d’una carta conjunta amb Rull, Turull i Jordi Sánchez. Aquests, de fet, han acceptat la renúncia assegurant «entenem la nostra delegació del vot en el portaveu del grup parlamentari de Junts per Catalunya, és perfectament ajustada al dret».

La carta escrita per Josep Rull per mostrar el descacord amb el PSC
La carta escrita per Josep Rull per mostrar el desacord amb el PSC | Cedida

 

Aquests, però, no donen el seu braç a tòrcer en assegurar que recorreran a «Europa i al món» i en explicar:: «Estem convençuts que la majoria de 61 escons permetrà de mantenir el govern actual i seguir impulsant el projecte republicà».         


Comentaris

envia el comentari