Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Raül Romeva i Oriol Junqueras

Van den Eynde diu que Junqueras i Romeva són uns «capsigranys» amb la qüestió de l'indult

Ho ha dit a RAC1 aquest dijous al matí

Raül Romeva i Oriol Junqueras
Junqueras i Romeva, en una imatge d'arxiu. | ACN

L'advocat d'Oriol Junqueras i Raül Romeva, Andreu Van den Eynde, ha sorprès aquest dijous, 16 de juliol, al matí, amb unes anecdòtiques declaracions durant una entrevista a 'El món a RAC1'. Van den Eynde ha reconegut que sempre diu als seus clients que són uns «capsigranys» per negar-se a participar en qualsevol inicativa que pugui permetre el seu indult. L'advocat ha fet aquestes declaracions després que aquest mateix dijous se sabés que el govern espanyol ja té sobre la taula la petició d'UGT per indultar l'exconsellera Dolors Bassa.

Costa carrega contra ERC

Al seu torn, continua la guerra independentista. «La direcció d'ERC està en el marc mental de la derrota». El vicepresident primer de la Mesa, Josep Costa (JxCat), avisa a 'Eixamplant l'esquerda. Hi guanyarà la independència' (Comanegra, 2020) que la seva formació i els republicans no tenen «prou incentius» per governar junts: «ERC ha aparcat la independència». Costa desgrana al llibre la seva proposta per una nova mobilització de «desobediència civil massiva» que desencadeni un escenari d'unilateralitat. Creu que la  independència  es farà «realitat» si l'Estat continua rebutjant la sortida pactada. Així, defensa que la desobediència és la via «ideal» per acumular forces si és «persistent». Costa posta per mantenir el conflicte, apoderar la ciutadania i generar «un nou moment de ruptura».

Costa centra el llibre en analitzar què ha passat des de la  tardor del 2017  i, sobretot, perquè no hi ha hagut unitat d'acció entre l'independentisme. El diputat de JxCat és contundent contra ERC —a qui assegura que acostumava a votar i que n'havia format part, fins i tot, en el passat—: «Aquests dos anys al Parlament  ha estat ERC qui sempre ha posat el fre per evitar el conflicte amb l'Estat». Costa també lamenta que hagi rebut «atacs més durs» dels republicans que des de l'oposició unionista.

El vicepresident primer de la Mesa també critica que Esquerra no hagi donat «mai» cap explicació «comprensible» de per què el 2015 va acceptar fer la coalició de JxSí però, el 2017 i «en circumstàncies tan extremes, amb el Govern a la pressió i a l'exili», va voler fer llistes separades. «He entès que el 2015, empesos per les bases, a ERC apostaven per intentar fer la independència, i que el 2017 apostaven per fer una altra cosa», reflexiona al llibre.