Oriol Junqueras i Raül Romeva presenten un recurs sobre el seu processament al Tribunal Suprem

Els dos polítics empresonats a Estremera carreguen contra el jutge Llarena i l’acusen de criminalitzar l’independentisme

Raül Romeva i Junqueras, al Palau de la Generalitat
Raül Romeva i Junqueras, al Palau de la Generalitat | CatalunyaDiari.cat

L'exvicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, i l'exconseller d'Exteriors, Raül Romeva, han presentat aquest dimarts mitjançant el seu advocat, Andreu van den Eynde, un recurs d'apel·lació davant la sala segona del Tribunal Suprem contra l'ordre de processament dictada pel jutge instructor de la causa de l'1-O, Pablo Llarena.

  

Els dos diputats per ERC consideren que la sentència de presó provisional és «summament contraria a les recomanacions i estàndards internacionals sobre la necessària excepcionalitat de la presó provisional». Cal recordar, que Junqueras ja fa més de sis mesos que va entrar a Estremera, mentre Romeva va poder sortir en llibertat però va tornar a entrar-hi el 23 de març.

L’advocat critica els atacs a la defensa

A l’escrit, van den Eynde argumenta que s’estan vulnerant els drets i garanties dels processats i alerta que ha arribat a un punt on s’està «criminalitzant l’exercici del dret a la defensa» posant en qüestió el dret a no declarar dels seus defensats i basant-se en informes de la Guàrdia Civil «carregats de valoracions subjectivíssimes, amb evidents errors de traducció, de transcripció d'evidències i de càlcul». «En general, la neutralitat brilla per la seva absència», diu l’advocat.

Oriol Junqueras i Raül Romeva
Oriol Junqueras i Raül Romeva | CatalunyaDiari

Un intent de criminalitzar l’independentisme

En el recurs, també critiquen les resolucions dictades pel jutge en considerar que a les seves interlocutòries afirma que «no existeix la possibilitat de defensar pacíficament la independència de Catalunya», una afirmació que segons el seu parer «demostra una valoració política dels fets».

Junqueras i Romeva defensen que el projecte polític independentista és legal i legítim, i que sempre s'ha defensat de forma pacífica, i es lamenta que l'ordre de processament fa un relat del 20 de setembre i del referèndum de l'1 d'octubre amb una «interpretació totalment esbiaixada».

«Els polítics no van llançar la població contra res ni contra ningú», diuen en referència a la interlocutòria de processament on per justificar la violència que avalaria el delicte de Rebel·lió. «La lectura de la resolució podria fer la impressió que la ciutadania ja no pot concentrar-se, ni protestar, ni indignar-se ni cridar consignes», alerten.

Demanen una solució política

Les defenses dels dos exconsellers plantegen que el conflicte català hauria d'abordar-se per la via política i no la judicial: «Si Espanya té o no una democràcia madura i si els tribunals penals són capaços d'entendre que el conflicte polític s'ha de solucionar per mitjans polítics».


Comentaris

envia el comentari