Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Els presos durant la primera vista del judici de l'1-O

El Tribunal Suprem no deixarà en llibertat els presos perquè puguin fer campanya

Els polítics havíen demanat sortir de la presó per a poder participar en la campanya

Els presos durant la primera vista del judici de l'1-O
Els presos durant la primera vista del judici de l'1-O | CatalunyaDiari.cat

 

El Tribunal Suprem ha decidit aquest dijous que no deixarà en llibertat Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull, Oriol Junqueras i Raül Romeva perquè puguin fer campanya. En aquest sentit, l'òrgan judicial considera que la decisió en cap cas vulnera el dret dels exconsellers a la participació política, i el tribunal creu que el risc de fugida i de reiteració delictiva continua existint,  sobretot després que la Fiscalia els enviés un informe oposant-se a la petició dels líders polítics.   

En aquest sentit, el ministeri fiscal ha fet patent que, al llarg dels últims mesos, ha examinat «de manera reiterada» la situació dels exconsellers processats, i afirma que el judici està servint per «consolidar les proves de participació» dels presos en els delictes de rebel·lió i malversació. Ja en aquesta mateixa línia, el Ministeri Fiscal va emetre fa uns dies un informe on al·legava el risc de fugida per oposar-se a la llibertat dels polítics independentistes. Ara, doncs, el mateix TS s'agafa a la mateixa màxima per denegar-los la llibertat.

  • També pots llegir:  Pedro Sánchez accepta un debat a cinc el 23 d'abril.

El Suprem vol assegurar que els presos estiguin a la seva disposició 

El tribunal que jutja l'1-O, presidit per Manuel Marchena, ha rebutjat deixar en llibertat els presos que són candidats a les eleccions del 28 d'abril i 26 de maig. En una interlocutòria, s'oposen a excarcerar Oriol Junqueras —que avui fa 50 anys—, Raül Romeva, Josep Rull, Jordi Turull, Jordi Sànchez i Joaquim Forn. Argumenten que no hi ha vulneració de drets i justifiquen que el sentit de la presó preventiva és, precisament, «assegurar» que estiguin a disposició del Suprem durant tot el judici.

Les defenses també al·legaven vulneració de dret de la defensa però els magistrats subratllen que els presos es poden asseure juntament amb els lletrats per tenir «comunicació fluida i permanent» durant la vista i se'ls permet «entrevistar-s'hi lliurement i sense restriccions» als recessos. Afegeixen que ser candidats no exclou la presó preventiva, ja que, com hem dit abans, «per sí mateixa no implica vulneració de drets polítics».

  • Et recomanem:  Junqueras fa una crida negociar amb Sánchez «sense línies vermelles».