Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Junqueras: «La solució política per a Catalunya no pot ser unilateral»

L'exvicepresident afirma que la tramitació dels pressupostos dependrà de si el govern espanyol «entén el veritable sentit de la democràcia»

Oriol Junqueras demana una solució «multilateral» pel conflicte polític a Catalunya | CatalunyaDiari.cat

 

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha defensat que la solució política per a Catalunya no pot ser unilateral. «O és multilateral o no té solució», ha afegit en una entrevista a 'El País'. Des de Lledoners, on compleix presó preventiva des de fa més d'un any, Junqueras ha argumentat que els grans problemes, també el de Catalunya, superen l'àmbit de decisió dels estats.

Pel que fa als pressupostos, ha condicionat la seva tramitació  al Congrés a l'actitud que tingui el govern de Pedro Sánchez i «si entén el veritable sentit de la democràcia». És a dir, que no reprimeixi drets, «com el dret de Catalunya a decidir lliurement el seu futur».

Junqueras ha instat el govern espanyol a posar en marxa una taula de diàleg amb la Generalitat per buscar «sortides polítiques» si vol tirar endavant els comptes. «Volem ajudar a tothom i espero que tothom vulgui ajudar. Però el govern espanyol ha de saber que els drets democràtics ni es compren ni es venen», ha reblat.

[predef]diari-de-catalunya-87[/predef]

«Jo no sóc un enemic d'Espanya»

El líder d'ERC ha defensat que mai s'ha actuat contra la legalitat vigent i que convocar un referèndum no és il·legal, ja que va ser exclòs del Codi Penal de manera explícita. «No hem comès cap delicte. I  jo no sóc un enemic d'Espanya. He dit moltes vegades que estimo Espanya, a les seves gents i a la llengua espanyola», ha afegit. 

Junqueras demana al govern de Sánchez que enceti una taula de diàleg amb la Generalitat | CatalunyaDiari.cat

 

Junqueras admet que si per fracassar s'entén estar tancat a una presó, llavors sí que s'ha fracassat perquè els líders independentistes estan a la presó. Però ha assegurat que tot i estar a la presó no deixen de defensar el principi i que insisteixen en la via democràtica per a la independència. 

  • Més notícies relacionades: Oriol Junqueras i Raül Romeva sol·liciten ser jutjats a Barcelona

 

Sànchez: «Hem fallat les persones que érem al capdavant»

D’ençà que Jordi Sànchez  està a la presó de Lledoners, ara ja fa més d’un any,  cada setmana envia una carta on parla sobre la situació política catalana. En la darrera, el diputat de JxCat ha volgut destacar: «Els que realment hem fallat som les persones que amb més o menys influència i encert hem estat al capdavant de totes aquestes organitzacions, partits i entitats sobiranistes».