Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Oriol Junqueras, president d'ERC.

La pena de presó de Junqueras acabarà el 29 d'octubre de 2030

El president d'ERC, però, estarà inhabilitat fins el juliol de 2031

Oriol Junqueras, president d'ERC.
El president d'ERC, Oriol Junqueras, en una roda de premsa l'abril de 2019 des de Soto del Real. | ACN

El Tribunal Suprem ha fixat el final de la pena d'inhabilitació del president d'ERC Oriol Junqueras per al 5 de juliol del 2031. En una interlocutòria, del que és ponent el president del tribunal, Manuel Marchena, el tribunal aprova les liquidacions de condemna de 13 anys de presó i 13 d'inhabilitació absoluta pels delictes de sedició i malversació de fons públics.

Fins al 5 de juliol del 2031, Junqueras queda privat de «tots els honors i càrrecs públics que tingui, encara que siguin electius» i està «incapacitat per a obtenir els mateixos o qualsevol altre honor, càrrec o feines públiques», així com ser «elegit per a càrrec públic durant el temps de la condemna». La interlocutòria, que té data del 9 de març passat, arriba un cop es va desestimar un recurs de súplica presentat per la defensa de Junqueras i un cop es va donar resposta a la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).

ERC reclama «mesures estructurals» a Interior per evitar «futures agressions racistes» dels Mossos

En un altre ordre de coses,  ERC  ha reclamat aquest dimarts que el Departament d'Interior apliqui les «mesures estructurals necessàries» per evitar futures «agressions racistes» del cos de Mossos d'Esquadra. En un comunicat, després de la presumpta agressió d'un home a  Sant Feliu de Sasserra, a la comarca del Bages, els republicans han exigit que Interior acceleri la resolució i publicació de l'auditoria del cos anunciada el passat octubre.

ERC  ha mostrat solidaritat amb la víctima del cas, l'ha qualificat de «comportament censurable» i ha reclamat perseguir-ne els responsables. ERC  ha dit que Interior no pot mostrar «cap tipus de connivència» amb els comportaments racistes i que el trasllat dels agents és una mesura «insuficient». En el comunicat, ERC  ha anat més enllà i ha dit que és «inadmissible» que Interior no hagi pres cap mesura fins que els fets no s'han fet públics. «La gestió dels comportaments racistes, xenòfobs o violents protagonitzats per agents del Cos ens exigeixen una reflexió que ha d’anar més enllà dels episodis individuals», han assenyalat.

La formació ha recordat que ja van mostrar preocupació per la gestió del cas de l'inspector Jordi Arasa, que va ser ascendit poc abans d'haver estat condemnat per lesions. «Massa sovint, el comportament d’alguns dels seus agents ha posat el cos de Mossos d’Esquadra al centre de polèmiques que l’allunyen del que la ciutadania de Catalunya espera i mereix de la seva policia», han criticat.