Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El líder d'ERC, Oriol Junqueras, en el moment de prometre la Constitució al Congrés dels Diputats el 21 de maig del 2019

Junqueras, escollit vicepresident primer dels Verds-ALE, quarta força a l'Eurocambra

El president d'ERC també presidirà el grup de l'Aliança Lliure Europea

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, en el moment de prometre la Constitució al Congrés dels Diputats el 21 de maig del 2019
Oriol Junqueras ha estat escollit vicepresident primer del grup polític del qual forma part a l'Eurocambra. | Cedida

L'eurodiputat i president d'ERC, Oriol Junqueras, ha sigut escollit aquest dimarts, 7 de gener, vicepresident primer del grup parlamentari Verds-ALE a l'Eurocambra. També ha estat triat com a president del subgrup de l'Aliança Lliure Europea (ALE). Substitueix així a l'eurodiputat escocès Alyn Smith, ara diputat al parlament britànic. "Esperem rebre a l'Oriol Junqueras a Estrasburg la setmana que ve per ocupar el seu escó com a eurodiputat i assumir la presidència del grup ALE", ha assegurat l'eurodiputat cors François Alfonsi un dia després que l'Eurocambra hagi comunicat internament que reconeix al líder d'ERC com a eurodiputat a l'espera de la decisió del Tribunal Suprem.

L'Aliança Lliure Europea, on s'integra ERC, té una coalició parlamentària amb els ecologistes. Junts formen el grup dels Verds-ALE presidit per Ska Keller i Philippe Lamberts i són la quarta força al Parlament Europeu amb 75 eurodiputats.

Junqueras, a l'espera del Suprem per saber si podrà ser dilluns vinent a Estrasburg

Amb tot, però, encara no se sap si Oriol Junqueras podrà prendre possessió de la seva condició d'eurodiputat a la sessió del Parlament Europeu convocada per dilluns vinent, dia 13 de gener, a Estrasburg. La defensa del president d'ERC, Oriol Junqueras, ha presentat un recurs a la sala contenciosa-administrativa del Tribunal Suprem en el qual  demana que, com a mesura cautelaríssima i sense audiència de l'administració afectada, suspengui l'execució de l'acord de la Junta Electoral Central  (JEC) del passat 3 de gener que li veta poder accedir a la seva acta d'eurodiputat tot i la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).

En el recurs, l'advocat Andreu van den Eynde argumenta que executar la decisió podria provocar danys "irreversibles" en cas que l'escó de Junqueras sigui substituït pel següent membre de la llista. També argumenta la JEC és "incompetent" per adoptar aquest acord. El recurs diu que la decisió ha de ser urgent, perquè el proper dilluns 13 de gener el ple del Parlament Europeu té previst prendre nota de la condició d'eurodiputat de Junqueras amb efectes des del 2 de juliol passat. Si les mesures cautelars es determinessin per via no urgent, la resolució arribaria després del 13 de gener, diu la defensa. A més, recorda que encara no té notificació formal de la decisió de la JEC de divendres passat.

També et pot interessar